Diyabet hastaları oruç tutabilir mi?

Diyabette oruç tutmaya engel durumlar ve diyabet hastalarında oruç tutarken dikkat edilecek noktalar;
Diyabet hastaları,ramazanda oruç tutup tutamayacaklarına doktorları ile konuştuktan sonra karar vermelidir. Hastalar,beslenme ve tedavilerini doktorları ile görüşüp,gerekli düzenlemeleri yapmak şartıyla oruç tutabilir.

Diyabet,ağızdan alınan ilaçlar ya da insülin ile tedavi ediliyor olabilir. Tip 1 diyabeti olan hastalar,insüline bağımlıdır.

Bu sebeple bu hastalar için uzun süreli açlık dönemleri tehlikeli olabilir.
Modern insülin analogları ile yoğun insülin tedavisi alan veya insülin pompası kullanan hastaların tedavisi,oruç tutabilecekleri şekilde düzenlenebilir. Hasta ve doktorun bu şekilde kompleks bir tedaviyi üstlenebilecek düzeyde bilgi ve tecrübeye sahip olması,son derece önemlidir.
Tip 2 diyabeti olan hastaların büyük bir kısmı ise insülin kullanımına ihtiyaç duymaz. İstenildiği takdirde,ağızdan alınan ilaçların desteğinde,düzenli bir beslenme programı ile oruç tutulabilir. İnsülin kullanan hastalar ise tip1 diyabet hastalarında olduğu gibi kompleks bir tedaviye ihtiyaç duyabilir.

ORUÇ TUTMAYA ENGEL OLAN DURUMLAR

Hipoglisemi (şeker oranının düşmesi)
Hiperglisemi (şeker oranının yükselmesi)
Kişinin diyabet kontrolünün derecesi,hastalığın yan etkileri ile şeker kontrolü dışında kullanılan ilaçlar da dikkat edilmesi gereken diğer unsurlardır. Hastalar,şeker ölçümlerini yakından takip ederek,hipoglisemik ataklardan kaçınmalıdır. Hipoglisemi durumunda ise orucun bozulması gerekebilir.

ORUÇ TUTARKEN DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

  • Bir diyetisyen yardımıyla detaylı bir beslenme programı uygulamak.
  • Sahur ve iftarın yanı sıra gece saat 10-11 arasında alınacak bir ara öğün ile gün içerisindeki öğün sayısını üçe çıkarmak.
  • Yiyecek seçiminde;ekmek,hamur işi yiyecekler,pirinç pilavı,makarna,patates ile sekerli yiyecekler gibi basit karbonhidratları kısıtlandırmak.
  • Tek seferde büyük porsiyonlar seklinde beslenmek yerine,ölçülü porsiyonları tercih etmek.
  • Ramazan ayı süresince sindirim sisteminizin sağlığı için;yeterli su ve sıvı alımıyla beraber,posa içeriği fazla olan sebze yemeği ve bol yeşil salata,miktarına dikkat ederek meyve,tam tahıllı ekmek ve probiyotik yoğurt tüketmenizi öneririm.
  • İftariyelikler,pastırma,salam,gibi şarküteri ürünleri,kızartma,kavurma vb. yağlı yiyeceklerden,hamur işleri,acılı ve baharatlı yemeklerden,şerbetli-kızarmış tatlılardan mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır.
  • Orucunuzu hurma ile açmak isterseniz:4 adet hurma’nın 1 porsiyon meyveye eşit olduğunu bilerek uygun miktarlarda tüketebilirsiniz. Kan şekeri hassasiyeti olanlar başlangıçta hurma almak yerine,bir miktar besin tükettikten sonra tercih ederlerse daha sağlıklı olur.
  • Ramazana özel ‘ramazan pidesi’nin orta boyunun sekizde birlik bir diliminin bir dilim ekmek yerine geçtiğini bilerek,uygun miktarlarda tüketebilirsiniz.
  • *Ufak bir hatırlatma;beyaz unla hazırlanmış sıcacık pide kan şekerinizi hızla yükseltir. Bu nedenle kepekli,çavdar,tam buğday gibi esmer ekmekler tokluk hissi sağladığı için tercih edilmelidir.
  • Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak,barsak hareketlerini düzenlemek,kan şekeri dengesini sağlamak,iyi kolesterolü arttırmak için vazgeçilmez olan fiziksel aktiviteyi ramazan ayında ihmal etmemekte fayda var. İftardan 1 saat sonra,orta tempoda 20 –30 dakika yürüyüş önerilir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Çocukları Alerjiden Nasıl Koruruz?

Çocuklarda alerjiyi erteleme ya da daha kolay tedavi etme imkanı bulunur, alerjinin tamamen yok edilememesi genetik faktörlere ve çevresel etkenlere bağlıdır.

Besin Alerjisi Nedir?

Besin alerjileri bebeklik çocukluk döneminden ve hatta anne karnından başlayarak görülebilmektedir.
Total
0
Share