Diyabet Tedavisi Nasıl Yapılır?

Glisemik Kontrol

Normal ya da normale en yakın kan şekeri ile birlikte, hemoglobin A1c değerinin < =7% olmasını hedefleyen bir tedavi planı yapılmalıdır.

Bireysel olarak düşünüldüğünde daha sıkı (örneğin hemoglobin A1c <6%) hedefler belirlenebilir. Yaşam süresi sınırlı olan, çok yaşlı, çok şiddetli hipoglisemik atak geçirenlerde daha az sıkı hedefler seçilebilir.

Tıbbi Beslenme Tedavisi (TBT)

Her hasta, tedavi hedeflerine ulaşabilmek için, diyabette TBT konusunda uzman olması tercih edilen bir diyetisyen tarafından hazırlanmış, bireyselleştirilmiş TBT almalıdır.

  • Diyetle alınan karbonhidratın hem cinsi, hem de miktarı kan şekeri düzeyini etkilemektedir.
  • Diyetle alınan toplam karbonhidrat miktarının izlenmesi, glisemik kontrolün sağlanmasında anahtar rolünü sürdürmektedir. Bunu sağlamak için, değişim tablolarının ya da karbonhidrat sayımının yanı sıra, “glisemik indeks/glisemik yük” oranının kullanımı da faydalı olabilir.
  • Total karbonhidrat miktarı  <130 mg/gün olan düşük karbonhidratlı diyetlerin diyabet tedavisinde kullanımı önerilmemektedir.
  • Diyabetik ya da diyabet gelişme riski olan tüm balıketi (overweight= BMI=25 – 29,9 kg/m2) olan bireylere ve obez (BMI>=30 kg/m2) bireylere kilo vermeleri önerilir.
  • Kilo verilmesinde öncelikli yaklaşım, enerji alımının azaltılması ve fizik aktivitede artmayı içeren yaşam biçimi değişikliklerinin sağlanmasıdır.
  • Fizik aktivite ile ilgili olarak başlangıçta yapılan öneriler, hastanın istekliliği göz önüne alınarak yapılmalıdır.Haftada üç gün yapılan orta tempoda yürüyüş(1 saat / gün) ya da koşu (30 dak/gün) ya da aerobik egzersiz(30-45 dakika/gün) aktivitelerinden birisine ulaşma hedefi aşama aşama gerçekleştirilmelidir.

Fizik Egzersiz

Komplikasyonlar ve hastaların kapasiteleri göz önünde bulundurularak, tüm hastalara düzenli fizik egzersiz yapmaları önerilmektedir.

Aşılar

Yaşı altı aydan büyük tüm diyabetik hastalara, her yıl bir kez olmak üzere grip aşısı yaptırmaları istenmektedir.

Tüm diyabetiklerin yaşamları boyunca bir kez olsun pnömokok aşısı yaptırmaları önerilmektedir. 65 yaş ve üzerinde olup aşısının üzerinden 5 yıldan fazla geçen hastalara, nefrotik sendrom gelişen hastalara, kronik böbrek yetmezliği gelişenlere aşının yeniden yaptırılması uygun görülmektedir.

Total
0
Shares
Related Posts

Diyabet ve Egzersiz

Doktorunuza danışmadan ve kan şekerinizi bilmeden egzersize başlamayın. Başka bir hastalığınız varsa, egzersiz yapmanız tehlikeli olabilir.
Total
0
Share