Doğum Süreci Başladı Mı?

Doğum sürecinin başladığını gösteren bu belirtilerden herhangi birisinin görülmesi ile hastaneye müracat eden anne adayının ilk değerlendirilmesi yapılır.

Doğumun gerçekten başlayıp başlamadığı saptanır.

1-Düzenli ve ritmik gelen ağrılar. Gerçek doğum ağrıları sıklığı ve şiddeti giderek artar. Ayakta veya yatarken ağrı şiddeti değişmez.

2-Kanlı-sümüksü akıntının (Nişan bozulması) gelmesi. Genellikle bu işaretten 12-24 saat sonra doğum ağrıları başlar.

3-Suların gelmesi. Bebeği anne karınında dış etkenlere karşı koruyan zarların erken yırtılması bazen doğum ağrıları başlamadan önce olur. Genellikle 24 saat içerisinde doğum ağrıları başlar. Bu sürenin uzaması enfeksiyon riskini arttırır.

Doğum sürecinin başladığını gösteren bu belirtilerden herhangi birisinin görülmesi ile hastaneye müracat eden anne adayının ilk değerlendirilmesi yapılır. Bu amaçla anne adayının genel muayenesi ( tansiyon,nabız,beden ısısı ),bebeğin doğum kanalına geliş pozisyonu,serviksin (rahim ağzı) açıklığı,su kesesinin varlığı ve çocuğun sağlık durumu değerlendirilir. Bebeğin doğum kanalına giriş şekli saptanır. Büyük çoğunlukla (%96-97) çocuk baş kısmı ile doğum kanalına girer.

Doğumu başladığı belirlenen gebelere yapılan bu ilk muayene ve doğum öncesi dönemde saptanan bulgularla doğum şeklinin sezaryan mı yoksa normal doğum mu olacağına karar verilir. İlk bulgularda herhangi bir anormallik saptanmayan anne adayı normal doğum öncesi hazırlıkları yapılır. Genel bir vücut temizliği,lavman,idrar kesesinin boşaltılması ve genital bölge antiseptik bir solüsyon ile temizliği yapılır.

Beklenen doğum tarihi geldiği halde doğum başlaması ile ilgili belirtilerin olmaması ailede stres yaratmaktadır. Bu durumda önemli olan çocuğun gerçek doğum tarihinin doğru olarak saptanıp saptanmadığıdır. Beklenen doğum tarihi geçen (günaşımı olan) gebeler bebeğin kalp atışlarının takibi (NST-Non Stres Test),ultarasonografi ile bebeğin,plasentanın (bebeğin eşi) ve amnios sıvısının (suyunun) değerlendirilmesi yapılır. Bebeğinin durumu "iyi"olarak değerlendirilirse belirli aralıklarla takibe alınır. Anne adayının dikkat etmesi gereken ömenli hususlardan birisi bebeğin oynamalarıdır. Bu şekilde izlenen gebelerde eğer doğum kendiliğinden başlamazsa hastaneye yatırılarak doğum ağrıları çeşitli yöntemlerle (Serum içerisine uterus kasılmalarını sağlayan ilaç,vagina içine serviksin açılmasını sağlayan ilaç v.d.) başlatılır.

Doç. Dr. Hüsnü Görgen

Total
0
Shares
Related Posts

Boyunda Sinir Sıkışmasının Nedenleri

Boyundaki bir diskin yırtılarak fıtıklaşması, boyundaki eklemlerde oluşabilecek kireçlenme gibi bozukluklar veya darbe gibi diğer yaralanmalar sinirlere bası yaparak hasara yol açabilirler.

Depresyon Sonbahar Sever

Güneşli yaz günlerinden sonra havanın erken kararmaya ve yavaş yavaş soğumaya başladığı sonbaharda, tabiat gibi insanlar da değişim yaşıyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesinden Uzman Psikolog Yelda Uçtu Öge sizin için yazdı.

Diyabet Tedavisi Elinizde

Diyabet hastalığı konusunda bilinçli olmak ve sıkı takip, bizlerin de en az diğer insanlar kadar sağlıklı olmamıza yardımcı olacaktır.
Total
0
Share