Doğumsal Kalp Hastalığı Olan Çocuklarda Nelere Dikkat Etmeli?

Doğumsal Kalp Hastalığı Olan Çocuklarda Nelere Dikkat Etmeli?

Düzenli Aralıklarla Muayeneleri Yapılmalı

Çocuğunuzun tedavisinde düzenli kontrol muayenelerinin yapılması son derece önemlidir. Doğumsal kalp hastalığı tanısı konulmasından ve kalp ameliyatından sonra günler,haftalar,aylarla ifade edilen kontrol randevuları veriliyor sonrasında verilen bu randevuların sıklığı giderek azalıyor. Çocuğunuzun sorununa bağlı olarak düzenli muayene ve incelemeler gerekli olabiliyor. Bu incelemeler:

– Kan testleri

– Elektrokardiyografi (EKG)

– Ekokardiyografi

– Göğüs filmi

– 24 saat EKG takibinin yapıldığı holter tetkiki

– Egzersiz testi

– Anjiyografi (kalp kateterizasyonu)

Bakteriyel Endokardit’ten Korunmalı

Bakteriyel Endokardit (BE) kan akımına karışan bakterilerin kalbin iç yüzeyi,kalp kapakları veya kan damarlarına yerleşerek enfeksiyona neden olmasıdır. BE hastalığına çok sık rastlanılmıyor. Ancak doğumsal kalp hastalığı bulunan çocukların bu hastalığı geçirme riski daha yüksektir. Bu nedenle korunma (proflaksi) büyük önem taşıyor. Bakterilerin kan akımına karışmasına yol açan cerrahi veya dişlerle ilgili girişim yapılmadan önce çocuğunuza antibiyotikle korunma sağlanması gerekiyor. Doğumsal kalp hastalığı nedeniyle takip edilen ameliyat olmamış çocukların hemen hemen hepsinin BE’den korunmak için antibiyotik kullanmaları gerekiyor. Kalp ameliyatı yapılan çocukların bir kısmında da BE’den korunmak için antibiyotik kullanılması gerekli olabiliyor. BE’i önlemek için çocuğun cerrahi veya dişlerle ilgili girişim yapılmadan 1 ya da 2 saat önce antibiyotik alması gerekiyor. Amerikan Kalp Derneği (AHA) aşağıdaki girişimlerden önce antibiyotik proflaksisini gerekli görüyor:

– Bademcik ve geniz eti ameliyatları

– Diş eti veya ağızda kanamaya neden olabilecek dişlerle ilgili girişimler

– Bazı mide-bağırsak,üreme ve idrar yolu ameliyatları ve girişimler

Çocuk kardiyoloğunuz BE’den korunmakla ilgili olarak size daha detaylı bilgiler ve uygulanacak antibiyotik tedavisini belirten endokardit profilaksi kartı verecektir. Bu kartı diş hekiminiz,çocuk doktorunuz,aile doktorunuz ve diğer hekimlere göstermeniz,gerektiğinde uygun antibiyotiğin,uygun dozlarda verilmesi açısından çok önemli. İlacın dozu çocuğunuzun kilosu,kalbinin durumu ve yapılması düşünülen girişime bağlı olarak değişiyor.

Fiziksel Aktivite ve Spor Yapılmalı

Doğumsal kalp hastalığı olan çocukların çoğu,fiziksel olarak tamamen aktif bir yaşam sürebiliyorlar. Bu çocukların günlük aktivitelerine herhangi bir kısıtlama getirmeye gerek yok. Ancak anne babalar,çocuklarının fiziksel aktivitelerine gereksiz olarak bazı kısıtlamalar getirebiliyorlar. Bu durum akranlarıyla bir arada bulunmasını engelleyerek çocuğunuzun fizik kondüsyon ve yaşam kalitesinde düşmeye neden oluyor. Bu nedenlerle çocuk kardiyologları çocuğunuzun fiziksel olarak aktif bir yaşam sürmesini teşvik ediyorlar. Bu sayede çocuğunuzun kalp ve akciğer kondüsyonu artıyor ve daha kaliteli bir yaşam sürebiliyor.

Bebekler Doğru Beslenmeli

Doğumsal kalp hastalıkları bulunan bebeklerin boyları genellikle normal olmakla beraber genellikle kilo almaları daha yavaş oluyor. Çocuğunuza doğumsal kalp hastalığı teşhisi konulmadan önce bebeğinizin anne sütü veya mama ile beslenmesine karar vermiş olabilirsiniz. Her iki beslenme yöntemi de kalp sorunu olan çocuğunuzu beslemek için yeterli olabilir. Ancak besleme yönteminde biraz esnek davranmalısınız. Çocuğunuz anne sütü veya mama ile besleniyor olsa bile ek kaloriye ihtiyacı olabilir. Bu ek kalori ihtiyacı farklı yöntemlerle sağlanabilir. Çocuğunuzu en iyi nasıl besleyeceğinizi öğrenmek için doktorunuza veya diyetisyeninize soru sormaktan çekinmeyin. Bu kişiler size çeşitli beslenme yöntemleri ve çocuğunuzun aldığı besinlerdeki kalori miktarını nasıl arttıracağınız konusunda sizi bilgilendirirler.

Akdeniz mutfağı tipinde beslenme alışkanlığının çocukluk yaşlarından itibaren başlatılması çok önemli. Yeşil sebze,meyve ağırlıklı,beyaz et ve balıketi bakımından zengin,zeytinyağının tercih edildiği karbonhidratların makul derecede tutulduğu diyet,çocuğunuzun erişkin yaşlarda da sağlıklı bir kalbe sahip olmasına yardımcı olur.

Kalp İlaçları Doğru ve Düzenli Alınmalı

Doğumsal kalp hastalığı olan çocukların bir kısmı ilaçla tedavi ediliyor. Kullanılan ilaçlar genelde alınan besinlerle etkileşmez. En iyi yöntem,bebeği beslemeden önce ilacını vermektir.

Ancak ilaç vermede aşağıdaki önerileri dikkate almalısınız:

– Mamasıyla birlikte vermeyi düşünüyorsanız,biberonun tamamını bitiremeyeceğinden ötürü alacağı ilacı mamasıyla karıştırmayın.

– İlacı az miktarda su ile karıştırarak damlalık,enjektör veya kaşıkla ağzına verebilirsiniz.

– Bebeğiniz ilaç verildikten sonra kusuyorsa tekrar ilaç vermeyi denemeyin. Gelecek ilaç zamanı geldiğinde yine her zaman aldığı normal dozda ilacını verin.

– Çocuğunuz hasta oluyorsa,yeterli beslenemiyorsa,günlük beslenmelerinin iki veya üçünde kusuyorsa ya da altını normalden az ıslatıyorsa doktorunuzu aramalısınız.

Prof. Dr. Cafer tayyar Sarıoğlu

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share