Dünyadaki Her Beş Ölümden Birinin Sebebi Diyabet

Diyabet için, dünyadaki salgın diyoruz çünkü 250 milyon kişiyi etkilemekte olan bir hastalıktır ve dünyadaki ilk beş ölüm sebeplerinden biridir

Diyabet Kaderiniz Olmasın
Diyabet için,dünyadaki salgın diyoruz çünkü 250 milyon kişiyi etkilemekte olan bir hastalıktır ve dünyadaki ilk beş ölüm sebeplerinden biridir. O zaman bu hastalığı yakından tanımamız,önlemlerini almamız gerekir. Şu anda ülkemizdeki 5 milyon diyabet hastasının üçte birinin hastalığından haberdar olmadığı bildirilmektedir.

Diyabet’in Sebeplerinden Biri Değişen Beslenme Alışkanlıkları
Basit olarak tanımlarsak;diyabet,kan şekerinin olması gereken sınırlarda kalmaması sonucu,vücutta birtakım hasarların meydana gelmesidir. Şekerli gıdalara düşkünlük sonucunda kilo artışı,arkasından kolesterol problemleri,kan yağlarında yükselme,böbreklerde harabiyet,iyileşmeyen yaraların oluşması yanında getirdiği ekstra sağlık problemleridir. Günümüzde bu kadar sık bu hastalığın ortaya çıkmasındaki temel faktör yaşam düzenimizin değişmiş olmasıdır. Artık çocukların bile oturarak vakit geçirdiği bir toplumda,biz yetişkinlerin fiziksel aktivitesini tahmin etmek çok da zor değildir. Bununla beraber beslenme alışkanlıklarımızdaki değişimler,yüksek yağ ve şeker içeren hazır gıdalara olan ilgimizin artmasıyla beraber bu hastalığın artmaması mümkün değildir. Özellikle karın etrafındaki yağlanmaların artması,metabolik sendrom dediğimiz kolesterol yüksekliği,diyabet,tansiyon problemlerini bir araya getirerek hastalığın daha da ilerlemesine neden olmaktadır.

Diyabetten Kurtulmak Mümkün mü?
Diyabet tanısı olan hastalarım ömür boyunca hastalığın onları bırakmayacağı konusunda ümitsizdir ve hep insülin veya ilaç kullanmaları gerektiğini düşünürler. Aslında bu yanlış bir kanıdır. Düzenli kullanılan ilaçlar ve gerçekten uygulanan bir diyet programıyla hastalarımızın kan şekerleri normal sınırlara indirilebilmektedir. Ve hastalarımızın arasında kilo verdiği ve ona uygun hazırlanmış bir beslenme programı takip ettiği için doktor kontrolünde insülin tedavisini bırakanlar da vardır.

Diyabette Beslenme
Diyabetli bir bireyin,kilo almaya meyilli olması,daha çok acıkması normaldir. Ama bu açlık kişiye göre düzgün ara öğünler yapılarak giderilebilir bir durumdur. Örneğin ara öğünlerde meyveleri tek başına yemek kan şekerinde yükselmelere neden olurken,yanında kullanılan süt veya yoğurtlar bu yükselmeyi önleyecektir. Öğünlerde kullanılan salatalar yenilenlerin daha yavaş kana karışmasını sağlayacak ve daha düzgün bir kan şekeri profiline kavuşmanıza yardımcı olacaktır. Özellikle hastalığını bilmeyen,kontrol altında olmayan bireylerde tatlılara karşı aşırı ilgi vardır. Yedikten sonra doygunluk oluşmaz,bir süre sonra tekrar tatlı isteği gelir. Bu kısır döngünün sebebi basit şeker içeren tatlıların kan şekerini hızlı yükseltmesi ve tekrar düşürmesidir. Böylelikle kilo artışı kaçınılmaz olur ve artan kilo kan şekerini biraz daha bozacaktır.

Özetle teşhisi konduktan sonra diyabetli bir bireyin yapması gereken uzman tarafından hazırlanmış beslenme tedavisine dikkat etmesi ve ilaçlarını düzenli kullanarak bu sorunu atlatabileceğinin bilincinde olmasıdır.

Dyt. Gülcan Ok düker

Total
0
Shares
Related Posts

Çocuğunuzun Beslenme Çantasında Neler Olmalı?

Çocuğunuzun beslenme çantası hazırlarken ara öğün için meyve, fındık, ceviz ve özellikle badem gibi kuru yemiş, kuru kayısı, süt, meyveli yoğurt, kuruyemişli kek, ev yapımı peynirli poğaça ile ayran gibi besleyici ve tamamlayıcı gıdaları tercih edin.
Total
0
Share