Eğlencelerde kalp krizi riski artıyor!

Biz eğlenirken acil durumlar için onlar mesai yapıyorlar. Acıbadem Mobil Sağlık doktorlarından Sayın Sinan Akyürek yılbaşı gecesinde acil durumlara daha bilinçli adımlar atmamıza yardımcı olacak bilgiler verdi.

Eğlenirken kişinin kalp krizi geçirme riski var mıdır,yanımızdaki kişinin kalp krizi geçirdiğini nasıl anlayabiliriz?
Gıda tüketiminin yükseldiği ve alkol alımının da olduğu düşünülürse ve bunlara da ek olarak efor sarf edildiği öngörülürse özellikle bilinen yüksek tansiyonu veya bir kalp rahatsızlığı olan kişilerde kalp krizi geçirme riski yükselecektir.

Göğsün orta bölgesinde başlayan sıkıştırıcı ve yeri tam olarak belirtilemeyen bir ağrı kalp krizinin en sık görülen bulgusudur. Bu ağrı boyuna,sırta,kollara yayılabilir ve nefes darlığı eşlik edebilir.

Bu veya benzeri bir tablo görüldüğünde vakit geçirmeden bir ambulans ekibi çağırılmalıdır.

Alkol alerjisi olabilir mi?

Her maddeye karşı görülebileceği gibi alkole karşı da alerji gözlenebilir. Unutulmaması gereken bir gerçek daha önce bir maddeye karşı alerji gözlenmediğinde yeni bir alerji gelişmeyeceği kanaatine varılmamasıdır. Yıllarca sizde alerji oluşturmayan bir madde örneğin 32 yaşına geldiğinizde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu nedenle dikkatli davranmak gerekir.

Gelişecek olan alerjik reaksiyon vücutta yaygın döküntüler,sıcak basması,eklem bölgelerinde şişlik ve kızarıklıklar şeklinde görülebileceği gibi bu tablo ilerleyerek hava yolunu tıkayabilecek gırtlak bölgesinde ödem gelişimine kadar ilerleyebilir ve hayati tehlike yaratabilir. Bu nedenle yaygın döküntüler gözlendiğinde dikkatli davranılmalı ve fazla vakit kaybetmeden bir hekime danışılmalı,hatta bir hastane acil servisine başvurulmalıdır.

Alkol zehirlenmesi,yemek zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Nasıl müdahale edilmeli?

Alkol ve besinlerin zehirlenmesinde birbirinden oldukça farklı bulgular gözlenebilmektedir. Her iki durumda da bulantı ve kusma öncelikli olarak gözlenebilen bulgular olmakla beraber besin zehirlenmelerinde bunlara ek olarak ishal oldukça sık gözlenen bir başka bulgudur. İshal devam ettiği sürece sıvı alımına dikkat etmek ve aşırı yağlı gıdalardan uzak durarak hafif gıdalarla beslenmek genellikle yeterli olmaktadır. Bunların yanı sıra hastanın genel durumu takip edilmeli,halsizlik,sürekli uyku hali veya bunlara ek olarak ateş gözlenirse mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

Alkol zehirlenmesinde ise genellikle bulantı ve kusmayla başlayan bulgular ilerleyen zaman içinde bilinç düzeyinde değişiklikler ve bilinç kayıplarına dönüşebilir. Bu durumda bir acil servise başvurmakta fayda olacaktır.

Alkol alımı sonrası kusma olduğunda hangi belirtiler varsa hemen acil yardım istenmeli?
Kusma içeriğinde kan veya beklenmeyen herhangi bir madde olup olmadığına mutlaka bakılmalıdır. Eğer ki böyle bir durum varsa mutlaka yardım istenmelidir.
Bir diğer risk ise mide içeriğinin hava yollarına kaçması ve buraya hasar vermesi veya hava yolunu tıkayarak kişinin nefes almasına engel olmasıdır.
Buna benzer bir durum gerçekleştiğinde de mutlaka bir ambulans yardımı almakta fayda vardır.

Genelde acil durumlarda yerdeki hastayı kaldırma eğilimi var,bu neden tehlikeli?
Acil bir durum geliştiğinde hastaya yaptırılacak olan herhangi bir hareket tedavi sürecini etkileyecek birtakım zararlar verme olasılığını da yanında getirir. Bu nedenle eğer ki hasta tehlikeli bir ortamda değilse kesinlikle hareket ettirilmemelidir.

Örneğin kan şekeri düşüklüğü,kan basıncının düşmesi gibi durumlardan kaynaklanan bilinç kayıplarında sorun beyne giden kan akımının düşmesi veya içeriğindeki maddelerin beynin ihtiyacını karşılayamaması gibi nedenlerdir. Bu gibi durumlarda hastayı kaldırmak yerine tam aksine yatar pozisyonda tutmak,hatta ayaklarını da gövdesinden 20 –30 cm. kadar yüksekte olacak şekilde tutmak gerekir.

Acil durumda yapılması gereken en önemli adımlar nelerdir?
Öncelikle hasta ve yaralıya yardımcı olmaya çalışmadan önce kendimizin ve çevremizin güvenliğinden emin olmalıyız. Hastayı etkileyen tehlikeden bizim veya çevremizdekilerin de zarar görmemesi gerekir. Örneğin bir trafik kazasında trafik akışını durdurmak gerekebilir.
Güvenliği sağladıktan sonra hastanın bilinç durumu kontrol edilmeli ve eğer ki seslendiğimizde veya temas ettiğimizde hasta herhangi bir yanıt vermiyorsa mutlaka bir ambulans ekibini yardıma çağırmamız gerekir.Sonrasında ise hastanın durumuna göre ilkyardım uygulamak gerekir.

Acil yardım isterken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

1- 4449724’ü arayın,mümkün olduğunca sakin,kısa ve net cümlelerle konuşun.
2- Sağlık problemini kısaca anlatın,kaç kişinin yaralı olduğunu belirtmeyi unutmayın.
3- Telefon numaranızı ve bulunduğunuz adresi verin.
4- Bilinen yerler üzerinden vereceğiniz bir tarif ambulans ekibinin size ulaşmasını kolaylaştıracaktır.
5- Görevlinin sorularına cevap verin. yapılan ilk uygulamayı bildirin.
6- Telefonu görevli kapatana kadar kapatmayın ve sonrasında da meşgul etmeyin..

Dr. Sinan Akyürek

Total
0
Shares
Related Posts

Yaygın Anksiyete Bozuklukları

En az 6 ay süreyle, hemen her gün anksiyete ve endişeli beklenti, huzursuzluk, çabuk yorulma, gerginlik, konsantrasyon güçlüğü gibi belirtilerle giden toplumsal ve mesleki işlevselliği bozan bir durum olarak tanımlanır.
Total
0
Share