El Ayak Ağız Hastalığında Sıvı Kaybına Dikkat!

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Değerli el-ayak-ağız hastalığıyla ilgili sıvı kaybının hayati önem taşıdığını vurduladı.

El ayak ağız sendromu risk faktörleri nelerdir? El ayak ağız sendromu komplikasyonları nelerdir?
Hastalarının sadece çok küçük bir kısmında hastaneye yatış gerekebilir. Özellikle nadir nörolojik komplikasyonların gelişmesi (ensefalit,menenjit veya akut flask paralizi) veya pulmoner ödem / akciğer kanaması gibi durumlar hastane yatışı gerektirir. Ayrıca ağızdaki yaralardan dolayı beslenmesi bozulan ve dehidrate olan hastaların da yatırılarak tedavisi gerekebilir. El ayak ağız hastalığının en yaygın komplikasyonu dehidratasyon yani sıvı kaybıdır. Boğaz ve ağızda yaralara neden olabilir,bu da yutkunma sırasında ağrı ve güçlük yaratır. Hastalık süresince,ihtiyacını karşılayacak miktarda sıvı aldığından emin olmak için çocuğunuzu yakından takip edin. Sıvı kaybı ciddi boyuttaysa damar içi (intravenöz -IV) sıvılar gerekli olabilir.

El-ayak-ağız hastalığı genellikle ateş ve oldukça hafif belirtilerin sadece birkaç gün sürdüğü önemsiz bir rahatsızlıktır. Fakat koksaki virüsün tehlikeli olabilen ve nadir görülen bir biçimi beyne bulaşabilir,başka komplikasyonlara neden olabilir.

  • Viral menenjit:Beyin ve omuriliği çevreleyen beyin-omurilik sıvısı ve zarının (meninks) enfeksiyon kapması ve iltihaplanmasıdır. Viral meninjit genellikle hafiftir ve kendiliğinden geçer.
  • Ensefalit: Bu,ciddi ve hayati tehlike taşıyan hastalık bir virüsün neden olduğu beyin enflamasyonunu içerir. Ensefalit ender rastlanan bir hastalıktır.

Bu hastalığın adını neden bu yıl duyuyoruz?
Bu seneki salgın çok fazla hastayı etkilediği için adını daha sık duyduk.

Hastalığın tıbbi ismi de bu mu,hastalığı kim buldu?
Hastalığın diğer ismi Coxcakie enfeksiyonu olarak geçer.

Karıştırılabileceği hastalıklar var mı?
Su çiçeği başta olmak üzere ağrılı ağız içi aftları ve diğer makulopapüler-veziküler deri döküntüleri ile seyreden tüm hastalıklarla karışabilir.

Dr. İlkay Değerli

Total
0
Shares
Related Posts

Geç Saatte Yemek Yiyenler Dikkat!

Şişman kişiler şişman olmayanlara göre daha fazla horluyor. Vücut kitle indeksi arttıkça horlama da artıyor ve uyku apnesi skorları yükseliyor.
Total
0
Share