Embriyonun Yolculuğunu Kesen Hastalık

Dış gebelik hakkında bilinmeyenler.

Normal koşullarda gebelik,embriyonun rahim içine yerleşmesiyle oluşuyor. Dış gebelikte ise durum tam tersi;embriyo rahim içine değil,rahmin dışında farklı bir bölgeye yerleşiyor. Döllenme tüplerde gerçekleşiyor ve döllenmiş embriyo rahme doğru yol alıyor. Embriyonun yaptığı bu yolculuk bir yerde kesilirse dış gebelik gelişiyor Dış gebeliklerin son 20 yılda artmıştır ve bunun başlıca üç nedeni:Birinci neden:Yardımla üreme yöntemlerinin özellikle de tüp bebek işlemlerinin artması. İkinci neden:Cinsel temasla bulaşan hastalıklarının artması ve buna bağlı olarak tüplerin yapısının zarar görmesi. Üçüncü neden:Erken tanıya olanak sağlayan vajinal ultrasonografinin ve kanda gebelik hormonunun ( Beta HCG ) kullanımıyla,dış gebelik tanısının daha kolay ve doğru konması.

Bir Defa Olursa Tekrarlama Oranı Yüzde 10-15
Dış gebeliklerin yüzde 98 ‘ i tüplere yerleşiyor. Bunun dışında yumurtalık,karın zarı ve karın içindeki diğer organlarda da dış gebelik gelişebiliyor. Her 100 gebeliğe karşı bir dış gebelik oluşmaktadır,dış gebelik geçiren bir kadının tekrar dış gebelik geçirme riskinin yüzde 10-15 civarındadır.

Dış gebelik hakkında merak edilen sorular.
Dış gebelik erken dönemde hekime başvurulmamışsa belli bir süre fark edilemeyebilir. Bu durumda genellikle kirli kahverengi bir kanama olur. Kanama süresi ve miktarı normal adet gününden farklılık gösterir. Kanama ile beraber ya da kanama olmadan kasık ağrısı da ortaya çıkabilir. Ağrı çoğunlukla dış gebeliğin yerleştiği bölgede görülür. Başlıca belirtileri şunlardır:Adet gecikmesi,ağrı oluşması,anormal kanama meydana gelmesi. Tüp duvarına yerleşen dış gebelik,zamanla büyüyerek tüpü yırtarak iç kanamaya neden olur. Bu iç kanama zamanında fark edilmez ve müdahale edilmezse anne ölümüne dahi neden olabilir. Dış gebeliğin mutlaka dikkate alınması gerekiyor. ABD ‘ de 90’lı yıllarda dış gebeliğe bağlı ölümlerin,anne ölümlerinin en sık nedenlerinden biri olduğu saptanmıştır.

Dr. Cem Öncüloğlu

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share