Modern çağ,yaşam kalitemizi yükselten yeniliklerin yanı sıra değişen yaşam koşullarıyla birlikte bazı hastalıklar açısından da risk getiriyor. Ulaşılan konfor,daha az çabayla daha çok işi halletmemizi sağlarken,kimi zaman bedenlerimiz bu gelişim karşısında reaksiyon gösteriyor. Yeniçağın az hareket,uzun süreli çalışma saatleri,düzensiz beslenme,stres gibi olumsuz getirilerinin etkilediği organlardan birisi de midemiz. Artık daha çok insan midede yanma,hazımsızlık,şişkinlik,ağıza acı su gelmesi gibi şikayetlerle uzmana başvuruyor.
En sık görülen mide hastalıkları neler?
Midenin üst tarafında,mide bölgesinde yanmalar,hazımsızlık,ağıza acı su gelmesi,şişkinlik oldukça sık görülüyor. Bu yakınmalar reflüyü gösterebilir ama örneğin yanma,sırta vuran ağrı varsa bunun nedeni ülser de olabilir. Bunun dışında kimi zaman kullanılan ilaçlara bağlı hazımsızlık,gıdaların tam sindirilememesi,midede gerginlik hissi olabilir. Kimi zaman da yemekten sonra kusmaya varan bulantılar olabilir. Mideyle ilgili sıkıntılar içinde,mide çıkışının kapandığı durumlarda bunun nedeni ülser,ülserin iyileşmesine bağlı bir skar dokusu ya da kanser olabilir.
Mide kanserlerinde riski artıran faktörler
Hatalı beslenme alışkanlıkları,sigara,alkol,hareketsiz yaşam ve obezite;kalp damar hastalıkları,diyabet ve diğer hastalıkların yanı sıra mide kanserleri için de risk faktörü oluşturuyor. Mide kanserlerinde riski artıran diğer faktörleri de bitmekte fayda var. Yaş,her türlü kanser riskini belirgin olarak arttıran bir faktör. Dolayısıyla yaş arttıkça uzmanlar için dikkate alınan bir değer oluyor. Kişinin yaşı 45in üstündeyse,kusma,kilo kaybı,iştahsızlık varsa,ağrı çok şiddetliyse mide kanseri de atlanmaması gereken şıklardan birini oluşturuyor. Bunun yanı sıra hastanın ailesinde kanser öyküsünün yer alması ya da kendisinde herhangi bir kanser türü olması,daha önceki mide ülserleri kanama öyküsü ve kansızlık hastalık için alarm verebiliyor.
Prof. Dr. Hülya Hamzaoğlu