FAKO ile Katarakt Ameliyatı

Günümüzde FAKO adı verilen yöntemle hastaların kısa sürede sağlıklı bir görüşe kavuşmaları sağlanıyor.

Gözün ışıktan rahatsız olması,tek gözde çift görme oluşması,gece görüşünün bozulması,renklerin giderek soluklaşması,gözlük camı ya da kontakt lens numarasında değişiklikle ortaya çıkan kataraktın tek tedavisi,ameliyat…

FAKO ile Katarakt Ameliyatı
Yaşlılık,güneş ışığı,kortizon gibi ilaçların kullanımı,diyabet gibi hastalıklara ya da doğumsal nedenlere bağlı olarak gelişebilen katarakt hastalığının tedavisinde FAKO adı verilen bir ameliyat yöntemi kullanılıyor. FAKO yönteminin başarılı olması için kataraktın sertleşmesi beklenmeden kısa sürede ameliyat öneriliyor. FAKO yöntemiyle buzlu cam haline dönüşen gözdeki şeffaf tabaka çıkarılarak yerine yüksek kalitede üretilen akrilik lensler yerleştiriliyor. Lens kalitesi de ameliyatın başarısını artırıyor.

Göze açılan kesinin çok küçük olması,hastanın kısa sürede normal görüşüne kavuşarak işine dönebilmesi ve astigmat gibi problemlerin en aza indirilmesiFAKO yönteminin en önemli üstünlükleridir.

Katarakt nasıl oluşuyor?
Gözün ışıktan rahatsız olması,tek gözde çift görme oluşması,gece görüşünün bozulması,renklerin giderek soluklaşması,gözlük camı ya da kontakt lens numarasında değişiklik
katarakt hastalığının habercisi olarak kabul ediliyor. Göz içindeki şeffaf merceğin şeffaflığını kaybetmesi olarak tanımlanan katarakt hastalığı camın buharlaşmasına benziyor. Cam buharlaştığında ışık gözün içine giremiyor ve görme bulanıklaşıyor. Başlangıç dönemlerine yavaş yavaş görme azalıyor,ilerleyen dönemlerde ise görme giderek zayıflıyor.

Katarakt kimlerde görülüyor?
Çeşitli katarakt tipleri var. En sık yaşlılık kataraktı denilen 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülen tip. Göz merceği içindeki lifler yaşlanmaya bağlı olarak şeffaflığını zamanla kaybeder.

Ultraviyole ışınları (Güneş ışığı) katarakt oluşumunda etkili olmaktadır. Bunun dışında doğumsal kataraktlar,bazı vücut ve göz hastalıklarında gördüğümüz kataraktlar ve bazı ilaçların kullanımından sonra oluşan da (kortizon gibi) kataraktlar da mevcuttur.

Dr. Nesrin Bozkurt

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share