Fibromiyalji tedavisinin ana unsuru,ağrılı tetik noktaların çeşitli yöntemler ile yok edilmesi ve daha da önemlisi,bunların oluşmasına yol açan durumların ortadan kaldırılmasına dayandırılır.
Tedavi sürecinde 2 ana yol izlenir. Heriki yolda da aynı anda ilerlenmeli ve tüm tedaviler birlikte yürütülmelidir.
Tıbbi Tedaviler
- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamaları
Uzman doktorlar eşliğinde,direkt olarak Fibromiyalji’ye yönelik tedavi programları uygulanması,
- İlaç Tedavileri
Hem ağrıların azaltılmasına hem de uyku düzeninin tekrar sağlanmasına yönelik ilaç tedavisi programlarının başlatılmasıdır. Fibromiyalji ve bu rahatsızlığa bağlı ağrıların giderilmesi için,ağrı kesici olmadığı halde,düzenli olarak alındığında son derece etkili bir şekilde ağrıları bloke eden ilaçların kullanılmasıdır. Bu amaçla yakın zamanda üretilen yeni,çok etikili ve başarılı ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar ağrı kesici grubu olmadıkları halde,hem yaygın ağrıları kontrol altına alırlar,hem de kalıcı tevdi sağlarlar. Düzenli olarak ve doktor kontrolunda kullanılmaları halinde,etkin bir şekilde Fibromiyahlji ağrılarını ve hastanın ek bulgularını kontrol altına almamızı sağlarlar.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri / Düzenlemeleri
- Düzenli egzersiz yapılmalıdır.
- İlk olarak bu konuda uzman bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hekiminden bilgi alınmalıdır.
- Ağrı-uyku-kendini kötü hissetme kısır döngüsü kırılmalıdır.
- Her faktör tek tek,uygun tedavilerle düzeltilmelidir.
- Günlük olağan yaşam tarzına,adım adım geri dönülmelidir.
- Hastaların fibromiyalji tarzında genel eğitimi sağlanmalıdır.
Yapılan tıbbi bir çalışmada,araştırma yapmak amacı ile uyku düzeni bilerek bozulan hastalarda hemen Fibromiyalji benzeri bir tablonun ortaya çıktığı gösterilmiştir. Bu nedenle Fibromiyalji hastalarında düzenli,kaliteli ve yeterli bir uyku sağlanması temel şarttır.
Stres ile baş etme yöntemlerinin ve doğru nefes alma tekniklerinin öğrenilmesi,gevşeme teknikleri hakkında eğitim alınması Fibromiyalji tedavisinin ayrılmaz parçaları olmalıdır.
Hastalarımızın olumsuz duygu ve düşünvelerden sıyrılamyı benimsemeleri;haz aldıkları aktivitelere zaman yaratmaları;kendileri için olumsuz olduğunu belirledikleri aktivitelere ve durumlara limitler ve sınırlamalar getirmeleri şarttır.
Dr. Halil Algan