Formül Mamalar Nasıl Hazırlanıyor?

İçeriği anne sütüne yakın olarak hazırlanıyor.

Mamalar inek sütünden üretilir. Keçi sütünden üretilen bebek mamaları da son yıllarda bulunabilir. İnek veya keçi bazlı her mamanın içeriği anne sütüne yaklaştırılmak üzere ayarlanır. Tüm mama üreticilerinin uyması gereken bazı standartlar bulunur. Bu standartlara göre ayarlandığından adına ingilizcede formula yani formül denir. Anne sütü almayan bebeklere ilk sene formül mama verilmesinin nedeni;inek sütünün anne sütüne göre olumsuz,yani eksik özelliklerinin mamalarda giderilmiş olmasındandır. Bağışıklığa destek olduğu savunulan nükleotidler,AHA ve DHA gibi yağlar,prebiyotik ve probiyotikler bu formül mamalara son 10 yılda eklenmiş olan yeni maddelerdir.

1-5 yaş çocuklar ne kadar sıvı almalı? Ne kadar inek sütü?
Bu yaşlarda çok aktif olduklarını düşünürsek çocukların bol sıvı almaları gerekir. Sıcak havalarda sıvı alımı artar. Yaklaşık 5-5 . 5 su bardağı almalılar,yani 1200-1400 ml kadar.

Bu sıvının dağılımı şöyle olmalı:

  • 1 – 1 . 5 bardak ( 250-300 ml) yiyeceklerle alınan sıvı:Çorba,sulu yemekler gibi yarı sıvılar.
  • 2-3 bardak süt veya süt ürünleri ( 500-750 ml ):Süt,ayran,yoğurt,kefir gibi.
  • 1 – 2 yaş aralığında 3 bardak,2 yaşından sonra 2 bardak süt almalıdır. Bir bardak süt ( 250 ml),1 bardak yoğurt veya 50 gram sert peynire eşittir. Pastörize edilmemiş süt uygun bir seçenek olarak tavsiye edilemez,çünkü sağım sırasında veya bekletilen taze sütte mikroplanma olabilir.
  • 1-2 . 5 bardak diğer sıvılar:Su,meyve suyu.

Dr. Gülnihal Şarman

Total
0
Shares
Related Posts

Lazer İle Katarakt Tedavisi Olur Mu?

Göz hastalıkları ile ilgili yanlış bilgiler beraberinde mağduriyeti de getirir. En doğru adım, alanında uzman bir hekime danışmaktır. Kişinin hiçbir şikayeti olmasa dahi yılda en az 1 kere göz muayenesi olması gerekir.

Keskin Kokulardan Uzak Durun!

Yapılan araştırmalara göre; günlük hayatta kullanılan deodorant, keskin kokulu parfümler ve oda spreyi ile parfümlü deterjanlar astımı tetikleyebiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nur Kaşkır uyarıyor!
Total
0
Share