Asitli ve tahriş edici mide içeriğinin yemek borusuna geri dönmesi ve bu bölge ile uzun süre temas etmesi sonucu şikayetler oluşur. Yemek borusunun asitten kendini koruma özelliği yoktur. O halde tahriş edici mide içeriğinin geri dönüşü önlenmelidir. Bunun en önemli öğesi yemek borusunun alt ucunda bulunan kasların oluşturduğu kapağının normal çalışmamasıdır. Aşağı yemek borusu kapağı olarak bilinen bu yapının görevi mide içeriğinin yemek borusuna kaçışını önlemektir. Reflü hastalığında en sık bulunan bulgu bu kapağın gevşekliğidir. Mide fıtığı gibi yapısal bozuklar da reflü oluşunu kolaylaştıran faktörlerdir. Aşırı kilolu olmak,fazla yemek yenmesi,yemek borusu altındaki kapağın gevşemesine neden olan ilaç ve gıdalar da reflüye neden olur.
Gastroözofajiyal Reflü Hastalığının Belirtileri Nedenleri?
Şikayetleri Nelerdir?
Göğüs arkasında yanma,ekşime;daha önce oluş mekanizmasının anlatıldığı gibi asit ve tahriş edici mide içeriğinin yemek borusuna dönmesi korumasız yemek borusunda tahrişe neden olur.
Bunun boyuna ve boğaza yansıması,burada yanma,rahatsızlık hissi bazen de ağızda acı ve boğazda ağrı tarzında olması. Yutarken gıdaların takıldığını hissetmesi;yukarda değindiğimiz tahrişe hatta ülsere kadar ilerleyebilir. Yemek borusunda oluşan sürekli tahriş etkisi ile yemek borusu alt ucundaki hücreler karakter değiştirerek bağırsak hücrelerine benzemeye çalışır. Hatta daha ileri giderek tümör öncesi değişiklikler ve kansere dönüşüm olabilir. Barrett özofagus dediğimiz bu durumda normal kişilere göre kanser oluşması riski 6 kat fazladır.
- Kanama akut ve şiddetli olabildiği gibi zaman içinde az ancak sürekli kan kaybı şeklinde olabilir.
- Yutma güçlüğü ise yemek borusunda gelişen tahriş,ülserasyon bu olayların zaman içinde tekrarlaması nedeni ile nedbe dokusu bunun sonucu olarak da yemek borusunda darlıklar oluşabilir. Diğer taraftan yemek borusu hücrelerinde daha önce değindiğimiz değişim sonucunda kansere kadar gidebilir.
Prof. Dr. Murat Saruç