Tip 1 Diyabet (Genç Tipi Diyabet)
Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde ortaya çıkar. Daha nadir görülen diyabet tipidir. Her 10-15 diyabet hastasının birinde,Tip 1 Diyabet görülür. Diğer çoğunluk Tip 2 Diyabettir. Tip 1 Diyabette vücudun koruyucu hücreleri bilinmeyen bir sebeple pankreasta insülin üreten hücreleri yabancı hücre olarak algılayıp onlara saldırmakta ve onları yok etmektedir. Bu tip hastalıklara bağışıklık sistemi hastalıkları adı verilmektedir.
Pankreas hücrelerinin harap olması sonucu insülin salgılanamaz ve insülinin enjeksiyonla dışarıdan verilmesi gerekir. Doğuştan belirlenmiş faktörlerle geliştiği halde ailede diyabet öyküsü sık değildir.
Babada varsa %6,annede varsa %2 görülürken,her ikisinde de risk %30’a çıkar. İnsülinin kanda eksikliği nedeniyle ortaya çıktığı için başlangıcı genellikle Tip 2 Diyabet gibi sinsi değildir…
Ciddi metabolik bozukluklar ve bazen koma haliyle tespit edilir.
Tedavisi İnsülin
Tedavisinde etkili olan tek ilaç insülindir ve hemen başlanması gerekir. Pankreasın geçici olarak toparlanması nedeniyle hastaların bir grubunda balayı dönemi denen geçici bir düzelme görülebilir. Bu tip diyabette kan şekeri oynamaları fazladır ve tedavide İnsülin kullanıldığı için daha sık kan şekeri ölçümleri gerekir. Diyabete bağlı organlardaki bozukluklar (komplikasyonlar) Tip 2 diyabete göre daha hızlı ilerler. Hastaların kendi kendilerine şeker düzeylerini değerlendirebilmeleri ve beslenmelerini ayarlayabilmeleri için eğitim çok önemlidir.
Doç. Dr. Rüştü Serter