Verem Hala Gündemde

Verem neden hız kesmiyor?

Tanı konulamadığı için tedavi edilemeyen her verem hastası,2 yıl içinde hastalığı 25 kişiye bulaştırıyor,bu nedenle sorun büyüyor. Üstelik eskiden sadece sosyo-ekonomik düzeyi düşük kesimlerin hastalığı olarak bilinen tüberküloz,artık sosyo-ekonomik seviyesi yüksek kişilerde de sıklıkla görülüyor.

YILDA 1.7 MİLYON KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR
Tüberküloz hastalığı,yaygınlığındaki artış ve kontrolündeki güçlükler nedeniyle son 15 yıldır yeniden dünya gündemine oturdu. Dünya Sağlık Örgütü 2006 Küresel Tüberküloz Raporu”ndaki verilere göre;dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon yeni verem hastası ortaya çıkıyor ve 1,7 milyon hasta verem sebebiyle ölüyor.

Sağlık Bakanlığı Verem Savaş Daire Başkanlığı her yıl “Türkiye’de Verem Savaşı Raporu”yayınlıyor. Bu rapor kapsamında Türkiye genelindeki verem savaş dispanserlerine kayıtlı her bir hastanın verileri bireysel olarak toplanarak analizi yapılıyor. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı 2011 yılı Verem Savaş Raporu verilerine göre,ülkemizde 2009 yılı içinde belirlenen yeni verem hastası sayısı 17 bin 402. Rapora göre,bu sayının 15 bin 943’ünü (yüzde 91,6) yeni hastalar,1459’unu (yüzde 8,4) tedavi görmüş hastalar oluşturuyor. Toplam verem hastası sayısının 10.519’unu (yüzde 60,4) erkek hastalar,6883’ünü de (yüzde 39,6) kadın hastalar oluşturuyor.

Gece terlemesi,ateş,öksürük…Verem belirtilerini öğrenmek için tıklayınız.

Doç. Dr. Reha Baran

Total
0
Shares
Related Posts

Anne Sağdığı Sürece Süt Gelir

Süt sağılmaya devam ettikçe, beyinden salgılanan hormonlar da çocuğun süte ihtiyacının sürdüğünü düşünür ve bol miktarda salgılanmaya devam eder.
Total
0
Share