İş Yerinde Ergonomi Tavsiyeleri

Teknoloji getirdiği kazançların yanı sıra tekrarlayan hareketlerle, kasılmış bir kütle gibi vücudumuzla ve az hareket sonucu hastalıklarla bizi yüzleştirmektedir.

İnsanın biyolojik,psikolojik özelliklerini göz önünde bulundurarak,insan makine ve çevre arasındaki ilişkiyi optimize etmek için disiplinler arası araştırma,geliştirme ve uygulama çalışmaları olarak tanımlanabilir.

Sürekli ve hızına yetişemediğimiz şekilde gelişen teknolojiye gereken bilinçle yaklaşmadığımız takdirde işin görünmeyen,önemsenmeyen ancak insan sağlığını ciddi olarak tehdit eden tarafıyla da yüz yüze kalmaktayız. Teknoloji getirdiği kazançların yanı sıra tekrarlayan hareketlerle,kasılmış bir kütle gibi vücudumuzla ve az hareket sonucu hastalıklarla bizi yüzleştirmektedir.

ÇALIŞMA MASASI VE ÇEVRESİ

Çalışma masası tüm hareketlere izin vermelidir. Kişiliği yansıtan objeler olmalı fakat masanın üzeri çok karışık olmamalı ve objeler işi engellememelidir. Masanın altında bacakları rahatça uzatılabilmeli masa yüksekliği sayesinde bacaklar masaya değmemeli baskı oluşturmamalıdır. Masa yüzeyi mat bir malzemeden oluşmalıdır.Masa yüzeyinin parlaklığı ekranda da parlama yaratacaktır. Parlamalar gözlerin bir numaralı düşmanıdır.

KOLTUK

Koltuk arkalığının yüksekliği sırt alt bölgesinin doğal içbükeyliğini destekleyecek şekilde ayarlanmış olmalıdır.Eğer çalışma koltuğu belinizi desteklemiyorsa bel kavisinize uygun bir bel desteği kullanmanız uygun olacaktır. Koltuk yüksekliği masa yüksekliğine göre ayarlanmalıdır.Dizler masanın altına değmemeli ve ayaklar yere veya mümkünse bir ayak desteğine temas etmelidir .Masanın veya koltuğun diz altında ve üstünde yapacağı baskı sinir sıkışmalarına sebep olacaktır. Koltukların kol desteklerinin yüksekliği ve/veya genişliğini kullanıcının kollarını iki yanda dinlendirebileceği şekilde ve yazı yazarken omuzlarını gevşetebileceği/düşürebileceği şekilde ayarlanmalıdır.

MONİTÖR KLAVYE MOUSE

Ekran;Dik oturur durumda iken üst kenarı göz hizasına veya biraz altına gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Parlaklık ayarı ortam ışığına ve kişiye göre ayarlanmalı ve ekran sık aralıklarla parlamayı engellemek için silinmelidir. Klavyenizin eğimi yazarken bileklerinizi düz konumda tutacak şekilde ayarlanmış olmalıdır. Mouse klavyenin hemen yanına ve onunla aynı yükseklikte olacak şekilde yerleştirilmelidir.

IŞIKLANDIRMA –SICAKLIK – GÜRÜLTÜ

Işıklandırma parlamayı engelleyecek uygunlukta ayarlanmalı ve ekranın hemen üzerinde olmamalıdır.Ofislerde ki yanlış aydınlatma politikaları sebebi ile birçok çalışan göz sağlığını kaybetmektedir

Ofis ortamı ne çok sıcak olmalı(25c*) ve insanı uykuya meyil ettirmeli,ne de çok soğuk olmalı(18c*) ve zihin fonksiyonunu düşürmelidir.İdeal ofis sıcaklığı 20-22c* dir. SıcaklıK homojen dağılmalıdır. Ofiste kişiye gürültü gibi gelmeyen bir müzik diğer çalışanı olumsuz etkileyecek ve verimini düşürecektir. Ofislerde,60 db’den fazla gürültü olmaması gereklidir. Ofis ortamında masanın koltuğun vb maddesel şeylerin ergonomik olması ile ergonomi tamamlanmış olmuyor.

Çalışan,ergonomik koşullarda nasıl oturması kalkması mola vermesi ve egzersiz yapması gerektiğini bilmezse karşılaşacağı sorunlar:
  • Bel,boyun,sırt gerginliği
  • Baş Ağrısı
  • Bel,boyun fıtığı
  • Diz ile ilgili (menisküs,bağ zorlanmaları,sinir sıkışmaları)
  • Varis
  • Ödem
  • Migren. Bunlar devam ettikçe giderek artan izinler ve geri dönüşü olmayan hastalıklar ortaya çıkıyor.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Üzüntü ve Stres Astımı Tetikliyor

Astım hastaları, astım teşhisi konulduktan sonra tüm yaşamlarının değişeceğini ve kısıtlanacağını düşünüyor. Sağlıklı bir insanın günlük yaşamında dikkat etmesi gerekenlere astım hastalarının biraz daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.

Gözde Son Gelişmeler-Lazer

CustomLASİK kişiye özgü laser uygulama ve kişiye özgü en iyi görmeyi sağlama açısından en gelişmiş yöntemdir.
Total
0
Share