Gençliğin ve Sağlığın Sırrı Damarlarınızda Dolaşıyor

Hasarlı dokunun onarımını hızlı ve güçlü bir şekilde başlatan ve çabuk sonuçlandıran yöntem PRP ile kan dolaşımıyla taşınabilecek olandan çok fazla plateleti taşınmakta.

“Platelet rich plasma”platelet (trombosit) yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulaması adı verilen yöntem olarak tanımlanıyor. Ciltteki ince çizgileri,hastanın kendi kanını enjekte ederek silmeye yarayan bu yöntemde yoğun miktarda trombosit (pıhtı hücreleri) ve lökositler (beyaz kan hücreleri) rol oynuyor.

Bir kişiden alınan az miktardaki kanın özel bir işlemden geçirilerek bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen az miktardaki “platelet yönünden zenginleştirilmiş plazmanın”yine aynı kişiye cilt gençleştirme amaçlı enjeksiyon yoluyla geri verilmesi işlemi olarak tanımlanan PRP cildin daha gergin,canlı ve parlak görünmesini sağlıyor. Kök hücre mantığından yola çıkan PRP (Platelet Rich Plasma) tedavisi yöntemi ile vücut çatlakları,güneş lekesi,saç dökülmesi,kırışıklık,cilt yenileme,yara ve sivilce izlerinin tedavisi başta olmak üzere birçok hastalıktan kurtulmak artık mümkün görünüyor.

PRP Nedir?

Platelet rich plasma”platelet yönünde zenginleştirilmiş plazma uygulaması adı verilen tedavi yönteminin kısaltılmış ismi. Bu uygulama bir kişiden alınan küçük miktardaki kanın özel bir tüpe konularak bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen az miktardaki platelet yönünden zenginleştirilmiş plazmanın yine aynı kişiye enjeksiyon yoluyla geri verilmesi işlemidir.

PRP uygulamasındaki amaç nedir?

Plateletler vücudumuzdaki hasarlı dokuların onarımı ve doğal hallerine dönmelerini sağlamak için gerekli olan büyüme faktörlerini yapısında barındıran kan bileşenleri. Dokularımızda herhangi bir hasar oluştuğunda kanımız bu plateletleri bu dokuya toplayarak bir onarım süreci başlatır. PRP uygulamasının amacı ise;hedef dokuya kan dolaşımı ile taşınabilecek olandan çok daha fazla sayıda plateleti verebilmektir. Böylece dokunun onarımı hızlı bir şekilde başlar.

PRP uygulaması nasıl yapılmaktadır?

Uygulamanın yapılacağı kişiden kan alınıyor,steril ortamda santrifüj edilerek plateletten zengin plazma elde ediliyor. Bu plazma,enjeksiyon yoluyla deri içine veriliyor veya Lazer,roller uygulamaları sonrası kağıt bir maskeyle cildin emmesi sağlanıyor. Derin kırışıklıkları gidermek amacıyla dolgu olarak da kullanılabiliyor.

PRP hangi bölgelere uygulanıyor?

PRP genellikle yüz ve saçlı deriye uygulanıyor. Boyun,dekolte bölgesi,eller ve diğer vücut bölgelerine de uygulama yapılabiliyor.

PRP hangi alanlarda kullanılıyor?

Lazer,peeling uygulamaları sorası derinin hızla yapılanmasını sağlamak,Kırışıklıkları azaltmak,deriye esneklik ve parlaklık kazandırmak,sivilce,ameliyat sonrası çatlak ve her türlü yara izini azaltmak için kullanılabilir. İki hafta ara ile 3 veya 4 seans kullanılması saç dökülmelerini önleme ve yeni saç çıkmasını sağlanmasında etkili bir yöntemdir.

PRP uygulamasının avantajları nelerdir? Yan etkileri var mıdır?

PRP uygulamasında,kişinin kendi kanından ayrıştırılan plateletlerin kullanılması ve bu işlemlerin steril şartlarda yapılması en önemli avantaj. Enfeksiyon ve alerji riskinin yok denecek kadar az olması sebebiyle son derece güvenilir bir yöntemdir. Bugüne kadar bilinen bir yan etkisi yok. Platelet sayısı yetersiz hastalara ve kanser hastalarına uygulanmıyor.

Dr. Hülya Sağlam

Total
0
Shares
Related Posts

Domuz Gribi Nasıl Bulaşır?

Çocuklar bu virüsleri erişkinlere göre daha çok yayarlar, bu nedenle hastalığın yayılmasının önlenmesinde temizlik büyük rol oynar.

Lazer Operasyonlar Daha mı Başarılı?

Üriner sistem taş hastalığı deyince akla böbrek taşlarının gelir, çünkü üriner sistemin diğer bölgelerinde taş oluşmuyor. Genellikle böbrekte oluşup diğer bölgelere geçiyor.

Fil Hastalığı Nedir?

Halk arasında 'fil hastalığı' olarak bilinen lenfödem, lenf sisteminin bozulması nedeniyle kol ve bacaklarda meydana gelen şişlikler demektir.
Total
0
Share