Genetik Yapı Kalbi Tehdit Ediyor

Kalp hastalıklarına davetiye çıkaran genetik yapınız, hastalığın erken teşhisinde ve tedavisinde uzmanlara yardımcı oluyor. Genetik yapının önemini, genetiği kalp hastalıklarının tedavisinde kullanan uzmanlar anlatıyor.

Kalp hastalıklarına davetiye çıkaran genetik yapınız,hastalığın erken teşhisinde ve tedavisinde uzmanlara yardımcı oluyor. Genetik yapının önemini,genetiği kalp hastalıklarının tedavisinde kullanan uzmanlar anlatıyor.

Türkiye’de kalp ölümleri birinci sırada bunun sebepleri nelerdir?

Aslında kazalardan ve savaşlardan sonra kalpten ölümler dünyada birinci sıradadır. Türk insanının özel bir karakteristiği vardır. Bizim yemeklerimiz çok lezzetli ama maalesef çok ağır diyebileceğimiz yiyeceklerdir. İkincisi bizim genetik yapımız önemlidir. Kalp hastalıklarında genetik geçiş çok önemlidir. Birincisi,Türk insanının beden-kitle indeksine baktığımız zaman biraz kilolu,göbekli bir toplumuz. İkincisi egzersiz yapmıyoruz,diğer toplumlara göre bu alışkanlığımız az. Üçüncüsü de biyokimyamızda bizi koruyan iyi huylu kolesterolümüz genel dünya ortalamasına göre düşüktür.

Kalp sağlığıyla genetik arasında çok önemli bir bağ vardır. Bir insanın birinci derecede bir yakınında kalp,damar hastalığı hikâyesi varsa o kişinin de kalp ve damar hastalığına yakalanma olasılığı diğer insanlara göre 12 kat daha fazladır. Genetik risk,kalp ve damar hastalığını 12 kat yükseltiyor. Bu nedenle çok önemlidir. Hücrelerden kolesterolü çok hızlı temizleyebilmek,hücre artıklarını yeniden yenileyebilmek,genetik yapınızla çok yakın ilişkilidir.

Kalp ve damar hastalıklarına yol açan faktörlerin başında genetik risk gelir. Sonra şeker hastalığı,hipertansiyon,yüksek kolesterol ya da iyi huylu kolesterolün düşük olması,sigara içmek,egzersiz yapmamak,aşırı kilo kalp ve damar hastalığı riskini artırır.

Risk grubundaki kişilerin dikkat etmesi gerekenlerin en önemlisi risk faktörlerini normal sınırlara çekmektir. Kiloyu normal kiloya indirmek,egzersiz yapmak,şekeri,tansiyonu normal seviyeye çekmek,sigarayı bırakmak ve yaşam koşullarını düzeltmek riskleri ortadan kaldırmaktır. Ortadan kaldıramadığımız risk faktörleri de var. Genetik faktörleri ortadan kaldıramıyorsunuz,kişinin yaşlanmasını engelleyemiyorsunuz ve kişinin aile tarihini değiştiremiyorsunuz. Bunları en düşük seviyeye indirmek için ise kanı sulandırıcı,kalp damarlarını koruyucu bazı ilaçlar ve vitaminleri hastaya vermek mümkün.

Kalp krizi çoğu zaman önceden belirti vermez. Kalp krizi çoğunlukla oluşmadan yarım saat ya da bir saat öncesinde belirti verir. Bir göğüs ağrısı,göğüste sıkışma,baskı hissi belirtileri görülebilir. Fakat bu şart değildir. Eğer belirti verirse hastaların yaklaşık yüzde 40’ında belirti verir. Bu belirtiler kişinin çok çabuk yorulmaya başlaması,nefes alamaması,tıkanması gibi belirtilerdir. Bazen göğüste baskı ve ağrı hisleri yapabilir.

Halk arasında ilk kalp krizinden sonraki krizlerin çok riskli olmayacağı inanışı vardır;Bu yanlıştır;çünkü kalp krizi ilk seferinde de ölüme sebebiyet verebilir,sonrakilerde de verebilir. Ama her bir sonraki kriz bir öncekinden çok daha fazla risk taşımaktadır. Çünkü her kriz kalpte bazı bölgelerin ölümüne neden olmaktadır. Bu ölen bölgeler krizle artmakta ve kişinin hayatını daha fazla tehdit etmektedir.

Koruyucu tedavi yöntemlerini üç ana başlık altında toplayabiliriz.
Birincisi ilaç tedavisi,ikincisi balon ya da stent tedavisi,üçüncüsü ameliyat tedavisi. Fakat bunların hepsi bir insana kalp,damar hastalığı olduktan sonra uygulanan tedavilerdir. Fakat bizim asıl amacımız,başarımız bir insan henüz daha kalp,damar hastası olmadan o insanı koruyucu tedavi yaparak kontrol altına almaktır. Yani,o insana aşı yaparak gelecekte kızamık olmasını nasıl engelliyorsanız,risk faktörlerini belirleyip o kişiye gerekli tedavileri yaparak,gelecekte kalp hastası olmasını engellemek yani koruyucu tedavidir.

Prof. Dr. Sinan Dağdelen

Total
0
Shares
Related Posts

Kalbi Yoran 5 Hastalık

Yılda yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçirirken, bu vakaların 100 bini ne yazık ki ölümle sonuçlanıyor.İyi çalışan bir kalbin görevini aksatmasına neden olan önemli hastalıkları yeteri kadar tanıyor muyuz?
Read More

CT Anjiyografi Nedir?

Bilgisayarlı tomografi koroner anjiyogram kalp kaslarına kan sağlayan atardamarların incelendiği bir görüntüleme testidir. Geleneksel koroner anjiyogramın aksine CT anjiyogram testinde kan damarları yoluyla kalbe iletilen bir kateter kullanılmaz.
Total
0
Share