Asit ve safra içeren mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması yani reflü oluşması veya yemek borusu ile ilişkili bazı hastalıklar gögüste ağrıya neden olabilir. Bazı durumlarda bu ağrı o kadar şiddetli olur ki kalp krizi ile karışabilir.
Bu hastalarda genellikle önceye ait mide veya reflü yakınmaları vardır. Ağrı genellikle yemek borusu hizasındadır,gögüse-boyuna yayılmaz ve eforla ilişkili değildir. Ancak yiyeceklerin niteliği ağrıyı etkiler. Ağrının kaynağını her zaman sadece öykü ve fizik inceleme ile saptamak kolay değildir,doğru tanı için birtakım tetkiklere başvurularak öncelikle kalp kaynaklı ağrı olasılığı araştırılmalıdır.
Mide ağrısının tedavisinde önemli basamaklarından biri diyettir.
- Diyette protein içeriği arttırılırken yağ içeriğinin azaltılması beklenir. Mideyi aşırı doldurup gerginlik ve basınç oluşturmamak için sık aralıklarla ancak küçük porsiyonlar tercih edilmelidir.
- İki saatte bir olacak şekilde diyet düzenlenmeli ve bunu sağlayabilmek için iş yerinde,arabada,çantada kolay taşınacak besinler bulundurulmalıdır. Mideyi fazla şişirmemek için ana öğünlerde sıvı alımı kısıtlanmalı ve günlük sıvı ihtiyacımızın 2-2.5 litre olması gerektiği unutulmadan ara öğünlerde sıvı alımına dikkat edilmelidir.
- Sıvılar çok soğuk veya çok sıcak olmamalı ve bir kere de hızlıca tüketmek yerine yudum yudum yavaşca içilmelidir.
- Mide asidinin uyarılmasını önlemek için acılı baharatlar,domates,portakal,mandalina,greyfurt,limon gibi turunçgiller ve onların suları,karbonatlı içecekler (gazoz,kola vs.) ile kahve,koyu çay tüketiminden kaçınmak gerekir. Çikolata,çiğ soğan -sarmısak ve nane yine reflüye neden olabilecek gıdalardandır.
- Yağda kızartmalar,yağlı etler,mayonez ve soslar,kaymak,krema gibi aşırı yağlı yiyecekler ile yağda kızartmalar,açma,poğaça,yağlı börekler reflü şikayetlerini arttırır. Bazen simitin susamları bile şikayetleri tetikleyebilir. Süt,yoğurt ve peynirin yağsız veya az yağlı olanları kullanılmalıdır. Baklava,şöbiyet gibi ağır tatlılar kısıtlanmalı yerine sütlü tatlılar veya meyve ile yapılmış tatlılar tercih edilmelidir.
- Yemekleri pişirme şekli de önemlidir. Genellikle sıvı yağ tercih edilmeli ancak çok az yağ kullanılmalıdır. Yemek yaparken çok soğan,salça,domates ve baharat kullanılmamalıdır. Haşlama,ızgara veya fırınlama yöntemi tercih edilmekle birlikte en iyisi buharda pişirmektir.
- Reflüyü provoke eden faktörlerden biride şişmanlıktır. Bu nedenle eğer kişinin kilo fazlalığı varsa mutlaka uygun bir diyetle zayıflaması gerekir.
Doç. Dr. Nesliar eser Vardareli