Göğüs MR Testi Nedir?

Göğsün manyetik rezonans görüntülenmesi (MRI) veya göğüs MR, göğüsteki kanser ya da diğer anormallikleri teşhis etmek için kullanılan bir testtir.

Göğüs MR, göğsün çeşitli fotoğraflarını çeker. Bu görüntüler daha detaylı resimler elde etmek için bilgisayar kullanımıyla birleştirilir.

Göğüs MR, genellikle doktor mamogram, ultrason veya klinik göğüs muayenelerinden daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduğunda yapılır. Yüksek göğüs kanseri riski gibi belirli durumlarda, teşhis amacıyla MR’ın beraberinde mamogram da uygulanabilir.

Neden Yapılır?

Göğüs MR testi daha çok yüksek göğüs kanseri riskine sahip olduğu düşünülen kadınlarda kullanılır. Göğüs hastalık ve sorunlarını teşhis etmek için de kullanılır. Şu durumlara sahipseniz doktorunuz göğüs MR testi önerebilir:

  • Göğüs kanseri teşhisi konulmuş ve doktor hastalığın derecesini belirlemek istiyorsa
  • Mamogramda şüpheli bir bölge bulunursa
  • Siz veya doktorunuz göğüste elle hissedilir bir kitle veya şişkinlik hissederse ve bu durum mamogram ya da ultrasonda tespit edilemiyorsa
  • Göğüs implantında şüpheli yırtık ya da sızıntı varsa
  • Aile geçmişi ve diğer faktörler gibi risk hesaplama araçlarıyla belirlenmiş %20-25 veya daha üzerinde yaşamboyu göğüs kanseri riski taşıyorsanız
  • Aile geçmişinde çok fazla göğüs ya da yumurtalık kanseri varsa
  • Çok yoğun bir göğüs dokunuz varsa ve daha önceki göğüs kanseri mamogramda farkedilmemişse
  • Atipik hiperplazi veya lobüler karsinoma in situ (aile geçmişinde görülen aşırı derecede göğüs kanseri ve sıkı göğüs dokusu durumu) gibi prekanseröz göğüs değişiklikleri geçmişiniz varsa

Ne derece risk taşıdığınız konusunda emin değilseniz kişisel risk tahmini için doktorunuza danışın. Bir göğüs kliniği veya göğüs sağlığı uzmanına yönlendirme, risklerinizi ve tarama seçeneklerinizi anlamanıza daha iyi yardımcı olabilir.

Göğüs MR testi, mamogram ve onun yerine geçmeyen başka bir teste ek olarak yapılır. Çok hassas bir test olmasına rağmen, mamogramda tespit edilen bazı göğüs kanseri durumlarını gözden kaçırabilir.

Riskleri Nelerdir?

Göğüs MR testi sizi radyasyona maruz bırakmayan güvenli bir prosedürdür. Fakat diğer testlerde olduğu gibi bu test de birtakım riskler barındırır:

  • Yanlış pozitif sonuçlar. Göğüs MR testi, yapılan daha ileri testlerle iyi olduğu ortaya çıkan şüpheli bölgeler belirleyebilir. Bu sonuçlar ”yanlış pozitif” olarak bilinir. Bu sonuç, şüpheli bölgenin biyopsi gibi ek testlere tabi tutulması neticesinde gereksiz endişeye neden olabilir.
  • Kullanılan kontrast maddeye karşı tepki. Göğüs MR testinde görüntülerin yorumlanmasını kolaylaştıran bir boya kullanılır. Bu boya alerjik reaksiyonlara ve böbrek rahatsızlığı olan kişilerde ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Nasıl Hazırlanılır?

Göğüs MR testine hazırlanmak için doktorunuzun önerebileceği şeyler:

  • MR test gününü regl döneminin başlangıcına gelecek şekilde ayarlayın. Menopoz öncesi dönemdeyseniz test, regl döneminin 7-14 günlük aralığında yapılması tercih edilebilir. Regl döneminin hangi gününde olduğunuzu bildirin ve böylece test için en uygun tarih ayarlanabilir.
  • Doktorunuza alerjileriniz varsa bildirin. Çoğu MR prosedürü görüntülerin yorumlanmasını kolaylaştıran bir boya kullanır. Boya, genellikle koldaki bir damardan enjekte edilir. Boya yüzünden oluşabilecek komplikasyonları önlemek için alerjilerinizi doktorunuza bildirin.
  • Doktorunuza sahip olduğunuz böbrek sorunlarını söyleyin. Gadolinyum olarak adlandırılan boya böbrek hastalığı olan kişilerde ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Böbrek rahatsızlığı geçmişiniz varsa doktorunuza söylediğinizden emin olun.
  • Hamileyseniz doktorunuza söyleyin. MR genellikle hamile kadınlar için önerilmez.
  • Bebek emziriyorsanız doktorunuza söyleyin. Bu durumda doktorunuz muhtemelen MR’dan sonraki 2 gün için emzirmemenizi tavsiye edecektir. Bu süreçte vücut kontrast boyayı sistemden atar ve bebek açısından herhangi bir risk mimimuma indirgenir.
  • MR sırasında üzerinizde metalik eşya bulundurmayın. Kolye, toka ve saat gibi metalik objeler MR sırasında zarar görebilir. Bu tür eşyaları evde bırakın ya da MR öncesinde çıkarın.
  • Kalp pili, defibrilatör, implante edilmiş ilaç portu veya yapay eklem gibi herhangi bir medikal implant cihazınız varsa doktorunuza bildirin.

Karşılaşabileceğiniz Durumlar

Muayeneye gittiğinizde bir sağlık görevlisi size hastane önlüğü ve giysi verir. Kıyafetleri ve müveheratları çıkarma üzerine talimatlar verilir. Küçük kapalı bir alanda olmakla ilgili sorunlarınız varsa MR öncesinde doktorunuza bildirin. Bu sayede hafif bir yatıştırıcı verilebilir.

Kontrast madde (boya), MR görüntülerinde doku ve kan damarlarının görüntüsünü netleştirmek amacıyla koldan bir damar yoluyla (IV) enjekte edilebilir.

MR makinesinin büyük merkezi bir açılımı vardır. MR esnasında yumuşak bir tarama masasına yüz üstü yatarsınız. Göğüsleriniz masadaki boşluklara denk gelecek şekilde konuşlandırılır. Bu bölgede MR makinesinden gelen sinyalleri tespit eden spiraller vardır. Daha sonra tüm masa makinenin açılımına kaydırılır.

MR makinesi hasta etrafında manyetik bir alan oluşturur ve radyo dalgaları direkt vücuda hedeflenir. Bu esnada manyetik alan ve radyo dalgalarını hissetmezsiniz fakat makineden gelen yüksek sesli vuruş ve ritimleri duyabilirsiniz. Bu sebeple takmanız için kulak tıkaçları verilebilir.

Test sırasında teknolog sizi başka bir odadan gözlemler. Bir mikrofon vasıtasıyla teknologla iletişim kurabilirsiniz. Normal şekilde nefes alıp vermeniz fakat olabildiğince hareketsiz yatmanız konusunda talimatlar verilecektir.

Göğüs MR muayenesi 30 dakika ile 1 saat arasında değişmektedir.

Sonuçlar

Radyolojist -görüntüleme tekniklerinde uzmanlaşmış doktor- göğüs MR görüntülerini gözden geçirir ve sağlık ekibinden bir kişi sonuçları bildirmek için sizinle iletişime geçer.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Kan Basıncı Testi

Kan basıncı testi, kalp kan pompalarken atardamarlarda yaptığı basıncı ölçer. Rutin bir muayene dahilinde ya da yüksek kan basıncı (hipertansiyon) görüntüleme için kan basıncı testi yapılabilir.
Read More

Baryum Enema

Baryum enema kalın bağırsaktaki (kolon) anormallik ve değişimleri tanılamak için kullanılan özel bir röntgen muayenesidir.

Nükleer Gerilim Testi

Nükleer gerilim testi hem dinlenme hem gerilim hakkında kalp kaslarına giden kan akışını ölçer. Egzersiz gerilim testine benzer bir şekilde gerçekleştirilir fakat düşük kan akışı ya da hasarlı kalp kası bölgelerini gösterebilir.
Total
0
Share