Kol Germe

Aynı zamanda brakiyoplasti olarak bilinen kol germe, üst kol bölgesinin alt kısımlarının görünüşünü iyileştirmek için yapılan cerrahi estetik ameliyatıdır.

Operasyon sırasında dirsek ve koltukaltı arasında kalan bölgeden deri fazlalığı ve yağ alınır. Sonra, daha düzgün bir görüntü elde etmek için deri, yeniden şekillenen hatlara çekilir. Üst kolların alt kısımları sarkmışsa kol germe ameliyatına başvurabilirsiniz. Bu operasyon aynı zamanda vücut şeklini daha iyi hale getirebilir.

Neden yapılır

Yaş ilerledikçe üst kollardaki deri değişir; esner ve sarkar. Önemli derecede kilo kaybı da üst kolların alt kısımlarında sarkma meydana getirebilir.

Şu durumlarda kol germe ameliyatını düşünebilirsiniz:

  • Üst kol derisi sarkıyorsa
  • Üst kolların alt kısımlarında aşırı derecede yağ varsa

Egzersiz yapmak üst kollardaki kasların durumunu güçlendirse de esnekliğini kaybetmiş fazlalık deriler üzerinde etkiye sebep olmaz.

Kol germe ameliyatı herkese uygun değildir. Şu durumlarda doktorunuz sizi kol germe operasyonuna karşı uyarabilir:

  • Aşırı derecede obeziteye sahipseniz
  • Sık sık kilo alıp veriyorsanız.

Riskler

Kol germe ameliyatı bazı risklere sahiptir:

  • Yaralanma. Kol germe sırasında yapılan insizyonlar kalıcıdır fakat genellikle kolay görülmeyen bölgelerde yapılır. Nadir olarak görülse de, insizyonlar kabarık kızarmış yaralara yol açabilir. Kortikosteroid ilaçlar veya diğer tedaviler yaraların görüntüsünü düzeltmek için kullanılabilir.
  • Kolların görüntüsünde asimetri. Bu durum, operasyon sonrası iyileşme sürecinde görülebilir. Aynı zamanda, daha önce var olan asimetri ameliyatla düzeltilemeyebilir.
  • Deri hissiyatında değişmeler. Kol germe ameliyatı sırasında koldaki dokuların yeniden şekillenmesi yüzeysel duyu sinirlerini etkileyebilir. Bu durumda muhtemelen geçici uyuşukluk hissedilir.
  • Dikiş problemleri. Kolun yeni şeklini korumak için kullanılan dikişler deri yüzeyine çıkabilir ve çıkarılması gerekebilir.  Bu durum etkilenen bölgede iltihaplanmaya yol açabilmektedir. Sonuç olarak, ek ameliyata ihtiyaç duyulur.

Herhangi bir cerrahi ameliyat gibi, kol germede de kanama, enfeksiyon ve anesteziye ters tepki gibi riskler vardır.

Nasıl hazırlanılır

İlk başta yapmanız gereken kol germe hakkında bir plastik cerrahla görüşmektir. İlk muayene sırasında, plastik cerrah muhtemelen:

  • medikal geçmişinizi gözden geçirir. Geçmiş ve güncel medikal durumunuz hakkındaki soruları cevaplamaya hazır olun. Daha önce geçirdiğiniz ameliyatları, yakın zamanda ya da hala kullandığınız ilaçları bildirin.
  • fiziksel muayene gerçekleştirir. Tedavi yöntemini belirlemek için doktorüst kolun alt kısımlarını inceler ve medikal kayıt amacıyla kolların fotoğraflarını çekebilir.
  • beklentilerinizi ele alır. Kol germe ameliyatından istediklerinizi ve görünüm açısından beklentilerinizi doktora açıklayın. Yaralanma da daihil olmak üzere artı ve eksileri anladığınızdan emin olun.

Kol germe öncesi yapmanız gerekebilen durumlar:

  • Sigarayı bırakın. Sigara içmek cillteki kan akışını azaltır ve iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Eğer sigara içiyorsanız doktorunuz ameliyat öncesi ve iyileşme sürecinde sigarayı yasaklayabilir.
  • Nazı ilaçlardan kaçının. Kanamayı artırabilecek aspirin, antienflamatuar ilaçlar ve bitkisel takviyelerden kaçınmanız gerekir.
  • İyileşme süreci için yardım ayarlayın. Ameliyat sonrası sizi eve başka biri bırakmalı ve iyileşmeye başlarken yanınızda olmalıdır.  

Karşılaşabileceğiniz durumlar

Kol germe, hastanede ya da ayakta yapılabilen bir operasyondur.

Bazen prosedür uyuşturucu ve vücudun belli kısmını uyuşturan lokal anesteziyle yapılır. Diğer durumlarda, hastanın bilincinin kaybolmasına yol açan genel anestezi önerilir.

Operasyon esnasında

Plastik cerrah kolların alt kısımlarında insizyonlar yapar. İnsizyonların uzunluğu ve şekli ne kadar derinin alınacağına bağlıdır.

Bu aşama tamamlandıktan sonra, plastik cerrah alt katmanlardaki dokuyu sıkılaştırır ve dikişlerle tutturur. Yağları almak için emilim tekniğini (liposuction) de kullanabilir.   Sonra, deri yeniden şekillenen hatlara çekilir ve fazlalık deri alınır. İnsizyonları kapatmak için dikiş ya da ameliyat bantları kullanılır.

Operasyon genellikle 1.5-2 saat sürer.

Operasyon sonrası

Kol germe ameliyatından sonra insizyonlar bandajlarla kapatılır. Şişmeyi engellemek için elastik bantlarla gevşek bir şekilde sarılır. Fazlalık kan ya da sıvıyı emmesi için kollara küçük tüpler yerleştirilebilir.

Muhtemelen ameliyatın ertesi günü doktorunuza gitmeniz gerekir ve bandaj ya da tüpler çıkarılır.

Kol germe sonrası ilk birkaç gün içerisinde:

  • Kollarınızı havada tutun.
  • İnsizyonların aşırı baskı ya da harekete maruz kalmasını engelleyin.
  • Ağrı kesici ve enfeksiyonları önlemek için antibiyotikleri gerektiği gibi kullanın.

Doktorunuzla dikişlerin alınıp alınmayacağı ya da ne zaman alınacağı hakkında konuşun. Bazı dikişler kendiliğinden çözünür. Diğerlerinin ameliyattan birkaç hafta sonra doktorun ofisinde alınması gerekir.

İyileştirme sürecini hızlandırmak, doktorunuz muhtelemen 6 ay süreyle silikon bazlı  krem uygulamanızı tavsiye edecektir. Talimatları dikkatle izleyiniz.

Kol germe sonrası şu durumlarda derhal doktorunuzu arayın:

  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrıları
  • Düzensiz kalp atışları

Sonuçlar

Gevşek derinin alınmasıyla, kol germe ameliyatı üst kollarının daha düzgün bir görüntü kazanmasını sağlayabilir.

Kol germe ameliyatı sonuçları genellikle kalıcıdır. Yine de unutmayınız ki, yaşlandıkça vücut, doğal olarak sıkılığını bir ölçüde kaybeder ve sarkma meydana gelebilir. Sabit, sağlıklı bir kiloda kalmanız kol germe ameliyatı sonuçlarının da kalıcı olmasına yardımcı olabilir. 

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Abdominal Histerektomi

Abdominal histerektomi karnın alt kısmındaki rahmin insizyonla çıkarılmasını sağlayan cerrahi bir yöntemdir. Rahim –diğer adıyla dölyatağı- hamilelik durumunda bebeğin büyüdüğü yerdir.
Total
0
Share