Göz Kapağı Düşüklüğünde Cerrahi Tedavi

Aileler cerrahi tedaviden neden kaçınıyor?

Aileler cerrahi tedaviden neden kaçınıyor?
İki sebepten dolayı kaçınıyorlar;ya daha kötü olursa diye düşünüyorlar ya da anestezi korkusu oluyor. Oysa gereksiz bir korku bu. Şimdi çocuklar 3-4 yaşından itibaren okul öncesi eğitime başlıyor. Üstelik çocuklar eleştirilerinde çok acımasızdır. O farklılık çocuk üzerinde baskı oluşturmaya başlıyor. Dolayısıyla çok geç kalmadan cerrahi müdahale yapılmasında fayda var.

Neden 3-4 yaş bekleniyor?
Göz kapağının ölçümlerini ancak o yaştan itibaren sağlıklı bir biçimde yapıyoruz. Eğer göz kapağı tamamen düşükse bebek birkaç aylık olsa bile cerrahi müdahale uygulanabilir.

Cerrahi müdahale yetişkinlerde ya da çocuklarda farklılık gösteriyor mu?
Müdahale yaşa göre değil,kapağın kaldırma gücüne göre farklılık gösterir. Bir kapak çok düşük olabilir ama kaldırma gücü iyidir. Ona farklı bir cerrahi müdahale yapılır. Başka bir kapak az düşüktür ama kaldırma gücü çok zayıftır. O zaman farklı bir yöntem uygulanır.

Ameliyat türlerini nelerdir?
Kaldırma gücü az veya yok ise askı ameliyatı dediğimiz müdahaleyi yaparız. Göz kapağına sertlik ve şekil veren tars adını verdiğimiz yapının içten kaşa asılmasını gerçekleştiririz. Kapağın kaldırma gücü iyi ise direk göz kapağını kaldıran kas üzerine cerrahi müdahale yapıyoruz. Böylece göz kapağı kalkıyor.

Bu askı materyali nereden alınıyor?
Ya sentetik materyaller kullanılıyor ya da kişinin kendisine ait materyaller. Başka bir kası değil,kasın üzerinde bulunan fasiyaları kullanıyoruz. Bunun için en uygunu bacaktaki kaslar. Sentetik materyallerden en çok kullanılanı ise silikon askılar.

Ameliyat genel anestezi altında mı yapılıyor?
12-13 yaşına kadar olan çocuklarda genel anestezi altında oluyor. Daha büyüklerde ise sadece müdahalenin yapılacağı kapak uyuşturulur. Eğer askı ameliyatında hastanın kendinden materyal alınacaksa genel anestezi yapılır.

Operasyon sonrası rahatsızlık yaşanıyor mu?
Askı ameliyatı sonrası erken dönemde göz kapağı uyurken de açık kalır. Eğer göz bunu tolere edebilecekse biz ameliyatı yaparız. Bunun için de ameliyat öncesi değerlendirme çok önemlidir. Sadece kapağın yüksekliğini ölçmekle kalmaz,göz hareketlerine,göz yaşının yeterli olup olmadığına,gözün her yöne özellikle yukarıya hareketinin olup olmadığına bakarız. Çünkü uyuduğumuz zaman gözlerimiz yukarıya ve dışa doğru kayar. Bir göz bunu yapamıyorsa,o zaman kapağı fazla kaldırmamız gerekir.

Bu durum ne kadar sürer?
Askı ameliyatı sonrası bir hafta 10 gün kadar sürer bu durum. Ama bu görüntü hoş değildir. Ne kadar anlatsak da anne babalar çocuğu öyle görünce değişik bir duygu içine girer. 10 gün sonra gelirler,“Düzeldi”derler. Askı yöntemi uygulanmayanlarda bu sorun yaşanmaz.

Ameliyat edilmezse sonuçları ne olur?
Çocuğun göz kapağı görmesine engel. Ameliyat ettirmek istemiyoruz,ne olur? Bu durumda göz tembelliği oluşur. Çocuk büyüdüğünde göz kapağını kaldırsak dahi görme bozukluğunu düzeltemeyiz. Göz kapağı bozukluğu çocuğun görmesine engel değil ve anne baba tedavi ettirmek istemiyor. Bu takdirde,görüntüdeki farklılık çocuğun kişiliği üzerinde olumsuz bir etki oluşturacaktır. Yetişkinlerde,öncelikle sebebin ne olduğu önemli.

Eğer sonradan bir göz kapağı düşüklüğü olmuşsa göz arkası veya beyin hastalıklarının da buna neden olabileceğini bilmek lazım. Bu rahatsızlık yetişkinlerde de görme alanında bir daralmaya sebebiyet veriyor. Yaşa bağlı düşüklüklerde hem görmeyi engeller hem de bir ağırlık oluşturur.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share