Gözdeki Sinsi Tehlike

Glokom, dünyada körlük nedenleri arasında katarakttan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Halk arasında ‘Karasu’ olarak bilinen glokom,gözün tolere edebileceğinden daha fazla göz içi basıncının (göz tansiyonunun) meydana getirdiği hasar olarak tanımlanabilir. Glokom,dünyada körlük nedenleri arasında katarakttan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Glokom tanısı ve glokomlu hastanın takibi için göz içi basınç değerinin bilinmesi tek başına yeterli değildir.Görme alanı ve görme sinir başının ve sinirlerinin değerlendirilmesi takipte oldukça önemlidir.

Görme alanı hastanın ifadesine bağlı muayene yöntemidir. Yaşlılarda,çabuk sıkılan kişilerde,glokomu ilerlemiş kişilerde güvenirliliği azalmaktadır. Bu nedenle daha objektif tanı ve takip cihazlarına ihtiyaç duyulur.

Glokomda tanı ve takibin çok önemli olmasıyla birlikte hastanın ilaçlarını muntazam olarak kullanması daha da önemlidir.

Glokom Belirtileri

Glokomda hastanın genellikle hiçbir şikayeti yoktur. Bu hastalıkta tedavi yapılmadığı takdirde,görme alanında daralma ilerleyicidir.

Bu safhada görme halen çok iyi olabilir,ancak kişi borudan bakar gibi bir görüşe sahiptir. Görme,hastalığın en son safhasında bozulur. Glokom ilaç tedavisi ile olmazsa diğer tedavi seçenekleri ile kontrol altına alınabilir. Fakat her ilacın herkese aynı ölçüde etki etmeyeceğini,dolayısı ile tedavi oturana kadar sık kontrol gerekebileceğini unutmamak gerekir.Kontrol edilemeyen glokom olgularında lazer uygulaması yapılabiliyor,eğer uygun değilse cerrahi yapılması şart olmakta. Dar açılı olarak bilinen glokom tipinde ilaca ek olarak "lazer iridotomi"işleminin yapılması gerekir.

Prof. Dr. Haluk Ertürk

Total
0
Shares
Related Posts

Besinlerin Gücü Adına

Yapılan araştırmalar bazı besinlerin birlikte tüketilmesinin daha yararlı olduğunu ortaya koymuştur. Bu besinlere birkaç örmek verilebilir.
Total
0
Share