Lenfoma Nedir?
Vücudu saran lenf bezlerinde görülen kanser türüne lenfoma deniyor. Çocukluk çağında,boyun ve çene altı başta olmak üzere göğüs ve karın boşluğunda görülüyor. Hodgkin ve non-hodgkin lenfoma olarak iki türü bulunan hastalığın tedavisinde erken tanı önem taşıyor. Hodgkin lenfomada yüzde 100’e varan başarı sağlanıyor. Geç evrede tespit edilmişse,bu oran yüzde 70’lere düşüyor. Her iki lenfoma türü de 14 yaş altında daha sık ortaya çıkıyor.
Belirtileri Nelerdir?
Nedensiz olan kilo kayıpları,nedeni belirsiz lenf bezinde ağrısız büyümeler,en önemli belirtiler arasında sayılıyor. Gece terlemesi,kaşıntı ve tekrarlayan enfeksiyonlar sıkça görülüyor. Teşhis lenf bezi biyopsisi ile konuyor. Tomografi ve PET gibi yardımcı görüntüleme yöntemleri ile hastalığın yaygınlığı ölçülüyor.
Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Her hastanın tedavisi,bireysel farklılıklar gösteriyor. Hastalığın tedavisinde evreleme çok önemli,bundan dolayı erken tanı önem taşıyor. Geç teşhis edilmiş ileri evrede ki hastalarda iyileşme oranları oldukça düşüyor. Tedavinin ağırlığı ya da yoğunluğu değiştirilerek ileri evredeki hastalarda ayarlama yapılıyor. Üç aydan bir yıla kadar uzayan kemoterapi dışında,radyoterapi ve tedaviye yanıt vermeyen hastalarda,çocuğun kendinden ya da yakınlarından alınarak yapılan kök hücre nakli gibi daha ileri ve zor tedavi yöntemleri de kullanılıyor.
Prof. Dr. Bülent Antmen