Grip Aşısı İçin En Uygun Zaman Sonbahar

Her yıl özellikle okullarda görülen grip salgınları mevsim gereği herkesin gündeminde. “Çocuğumu korumak için ne yapabilirim?” demeden önce hastalığı tanımakta fayda vardır.

GRİP NEDİR?
Grip influenza virüslerinin neden olduğu,bazen büyük çapta salgınlarla seyreden,çocukluk çağındaki olguların hastaneye yatışlarını gerektiren,komplikasyonlara zemin hazırlayan,yaşlılarda ölümlere neden olabilen solunum yollarının bulaşıcı,önemli bir enfeksiyon hastalığıdır. Ani başlayan ve yüksek ateşle seyreden gripte olguların büyük bölümü hastalığı yatakta geçirir.

HASTALIĞA NEDEN OLAN ETKEN NEDİR?
Grip hastalığının etkeni,sürekli yapısal değişime uğrayarak insanların bağışıklık sisteminden kaçmayı başaran influenza virüsleridir. İnfluenza virüsünün A,B ve C olmak üzere üç tipi mevcuttur. A tipi virüs hem insanlarda hem de hayvanlarda hastalık yaparken,B –tipi sadece insanlarda hastalık yapar. C tipiyse çok hafif derecede hastalık yaptığı için salgınlara yol açmaz.

GRİP EN SIK HANGİ YOLLARLA BULAŞIYOR?

En sık tokalaşmayla bulaşır. Yakın konuşma,öpüşme ve kalabalık ortamlar riskler arasında.

GRİPTEN NASIL KORUNULUR?
İlk önce grip ve nezlenin iki farklı hastalık olduğunu bilmeliyiz. İkisi de virüslerin yaptığı enfeksiyonlar ama nezle daha çabuk geçiyor,gripte tablo biraz daha ağır. Önlemek için yapılması gereken ilk şey,aşı olmak. Her sene,sezonu geldiğinde aşılanmak en azından ağır geçirmeyi önler. İkincisi hasta bireyden uzak durmaktır. Salgının yayılmaması için çocuklrın arkadaşlarıyla temasının engellemesi lazım. Aynı şekilde öğretmenler de hasta çocuğu diğerlerinden ayırmalı. Korunmada C vitamini takviyesi ve düzgün beslenme çok önemli. Hastalık durumunda da en kısa zamanda doktora başvurmakta fayda var.

KİMLER GRİP AŞISI OLMALI?
Gribin yaşamsal risk oluşturduğu grup:65 yaşından büyükler,şeker,astım,kronik ciğer ve kalp-damar sistemi hastaları,bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler.
Risk gruptan:Risk grubunda yer alanlarla yakın temasta olanlar ve 50-64 yaş arası bireylerle sağlık personeli.
Spesifik gruplar:Hamileler (dört aylıktan itibaren) HIV ile enfekte olanlar,sık seyahat edenler,gribin tıbbi ve ekonomik olumsuz etkilerinden korunmak isteyenler.

TEHDİT OLUŞTURUYOR
Grip her yıl toplumun yüzde 5-20’sini etkileyen bir hastalık. Her yaş grubunda aynı sıklıkta görülebiliyor. Ancak küçük çocuklar ve yaşlılarda daha ağır seyrediyor.
ABD’de yapılan bir çalışma,yılda 200 bin grip vakası görüldüğünü ve bunların iki bininin ölümle sonuçlandığını belirledi.

BİRBİRİNDEN AYIRIN

Grip ve nezleyi ayırmak önemlidir. Gripte bulgular daha ağır seyrediyor. Burun akıntısı,göz yaşarması kırgınlık gibi nezle bulgularına ek olarak baş ve kas ağrısı,aşırı halsizlik,yüksek ateş gibi bulguların 48 saatten uzun sürmesi,akla gribi getirmeli.

Prof. Dr. Ö. faruk Ünal

Total
0
Shares
Related Posts

Tüp Bebek Yönteminin Tarihsel Gelişimi

1970'li yılların sonlarında ilk kez dünyanın gündemine oturan tüp bebek ve yardımcı üreme teknikleri çocuk sahibi olmayı isteyen ancak değişik nedenler ile bu olanağa sahip olmayan milyonlarca çift için umut kapısı olmuştu.
Total
0
Share