Hangi Spora Kaç Yaşında Başlanmalı?

Çocukluk döneminde başlanan spor sadece sağlıklı bir büyüme, zinde bir vücut sağlamakla kalmamakta aynı zamanda mental gelişime ve çocuğun kendi öz güveninin de gelişmesine olanak sağlamakta.

Amacınız çocuğunuzun hemen profesyonel sporculuğa yönlemesini sağlamak değilse her yaşta istediği spora başlayabiliyor. Ancak burada önemli olan çocuğunuza uygun bir program çizilmesi ve özel antrenmanlara erken dönemde değil,ilerleyen dönemde başlanması. Dolayısı ile her ne kadar belli sporlara başlama yaşları belirtilse de,temel kural erken yaşta çok özel antrenmanlar yapmak yerine daha temel ve teknik geliştirme üzerine yoğunlaşmanın gerektiğidir. Çocukların yaşları aynı olsa da fizyolojik yaşları bir olmayabiliyor. Bu nedenle spor seçiminde fizyolojik yaşın da mutlaka göz önüne alınması gerekiyor.

2–3 yaş:
Koşma,yakalama ve zıplama gibi temel hareketleri yapabiliyorlar. Dolayısı ile spor tercihleri bunları içeren bahçede koşma,yürüme,dans etme,suda gözetim altında oynama ve deneyimli kişiler eşliğinde jimnastik eğitimi olabiliyor.

4–6 yaş:
Bu yaş döneminde dans,yüzme,jimnastik,ip atlama,elim sende,seksek ve üç tekerlekli bisiklete binmek gibi sporlar ideal.

7–10 yaş:
Jimnastik,yüzme,futbol,basketbol,voleybol,hentbol,bisiklet,tenis ve yüzme gibi sporlarla ilgili temel eğitime ve bunların birleşimini içeren sporlara başlayabiliyorlar.

10 yaş sonrası:
Daha önceki yaşlarda başladıkları sporları daha organize olarak yapmaya devam ederken,atletizm,güreş ve küreğe başlayabiliyorlar. Birkaç yıl sonra ise daha çok kuvvet gerektiren boks,tekvando ve karateye başlamak uygun,ama doğru seçilmiş kulüplerde çok daha erken bu sporlara başlayıp,daha önce de belirtildiği gibi spora özelden öteye daha genel eğitimlerde vermek mümkün.

Kronik bir hastalığı varsa kontrol şart
Çocuğun kronik bir hastalığı yok ve son muayenesinden bu yana 6 aydan kısa bir süre öncesinde hekim kontrolünden geçtiyse,spora başlamadan önce özel bir muayene gerekmiyor. Ancak çocukta kronik veya son dönemlerde ortaya çıkan hastalığı var ise,spora başlamadan önce mutlaka ilgili hekim tarafından gözden geçirilmesi gerekiyor. Yapılacak muayenede rutin bir şekilde kan tahlili,EKG,akciğer filmi,ekokardiyografi istemek yerine hekimin saptadığı muayene bulgularına göre tetkik yaptırmak çok daha doğru.

Çocukların kemik,eklem ve tendonlarına yılda bir kez bakılmalı
Düzenli yapılan spor sağlık açısından büyük fayda sağlıyor. Ancak unutmamak gerek ki,aslında egzersiz sistemlerimiz üzerine ek bir yüklenme oluşturuyor ve spor yaparken amacımız yapılan spora bağlı değişse de,başta kalp,akciğer,damarlar ve kas-iskelet sistemimizin kapasitesini artırmak. Ancak egzersize bağlı oluşan yüklenmeye adapte olamayan kişilerde,normalde sorun yaratmayacak bir sorunun belirgin hale gelmesine neden olabiliyor. Dolayısıyla düzenli spor yapan her sporcunun,yaşı ne olursa olsun mutlaka yılda bir hekim kontrolünden geçmesi gerekiyor. Bu kontrollerde başta kalp,akciğer,dolaşım sistemi olmak üzere,etkilenebilecek her sistemin,çocuklarda ise kemiklerin büyüme plaklarının,eklem kıkırdaklarının ve tendonların kemiğe yapıştığı yerlerin dikkatlice değerlendirilmesi gerekiyor.

Doç. Dr. S.tolga Aydoğ

Total
0
Shares
Related Posts

Boyun Gençleştirmede 3D

Bu tedavi yüz-boyun gençleştirme yöntemleri arasında erken ve orta dönemdeki kırışıklıklar ve sarkmalarda etkili olabiliyor.
Total
0
Share