Hashimoto tiroidin ilaçla kontrol altına alınabilir iyi huylu bir hastalığıdır. Tiroid bezinde sebebi belirlenemeyen bir şekilde mikropsuz bir iltihap süreci mevcuttur ve bu sebeple “Hashimoto tiroiditi”diye adlandırılır. İsmini hastalığı tanımlayan Japon bilim adamından alır. Vücudun bağışıklık sistemindeki bir bozukluğa bağlı olarak ortaya çıkan “otoimmun hastalıklar”grubunda yer alır. Vücudun savunma sistemi kendi dokularını yabancı doku olarak algılar ve onu harap eder. Etkilenen dokunun işleyişinde aksaklıklar ortaya çıkar. Bu hastalıkta zarar gören doku tiroid bezidir.
Yaş ilerledikçe tiroit bezi yetmezliği artar
Hashimoto hastalığı “Hipotiroidi”olarak tanımlanan tiroid bezinin az çalışması durumuna en sık yol açan sebeptir. Vücudun metabolizma hızını ayarlayan ve bu yolla bütün dokuları etkileyen tiroid hormonu bu hastalarda zamanla azalır ve yetersiz kalır. Yaş ilerledikçe Hashimoto’lu hastalarda hipotiroidi (tiroid bezi yetmezliği) sıklığı artar. Hashimoto hastalığının tiroidde yaratabileceği önemli bir başka sorun da nodül oluşumudur.
Genelde Hashimoto harabiyeti ile tiroid bezinde uzun dönemde bir küçülme beklenirse de özellikle başlangıçta tiroidde büyüme sıktır ve süreç içerisinde buna nodül oluşumu da eşlik edebilir. Nodüller bez içerisinde ortaya çıkan kitlelerdir. Nodüllü veya nodülsüz tiroid bezindeki büyüme “Guatr”olarak adlandırılır. Nodüllerde en önemli problem bu nodüllerin düşük sayılacak bir oranda kötü huylu olabilme potansiyelleridir.
Doç. Dr. Rüştü Serter