Havalar Isınınca Dikkatli Olun!

Havaların ısınmasıyla sıcak çarpması tehlikesi artıyor. Özellikle çocuklar ve yaşlıların dikkatli olması gerekiyor.

Acil tedavi edilmemesi durumunda ölüme kadar yol açan veya bazı olaylarda ölümle sonuçlanmasa bile kalıcı hasarlar bırakabilen sıcak çarpması,önemsenmesi gereken bir rahatsızlık. Sıcak çarpması,sıcak havada aşırı terleme sonucunda veya çok fazla egzersiz yapıldığında vücudun aşırı miktarda su ve tuz kaybetmesine bağlı olarak gelişen durum olarak meydana geliyor. Bu durumdan en çok etkilenenler ise küçük yaştaki çocuklar ve yaşlılar.

Belirtileri nelerdir?
Yüksek derece ısı ve nem nedeniyle vücut ısısının ayarlanamaması sonucu ortaya çıkan tabloya ‘sıcak çarpması’ denir. Adale krampları,güçsüzlük ve yorgunluk,baş dönmesi bu rahatsızlığın belirtileridir. Davranış bozukluğu ve sinirlilik,solgun ve sıcak deri,daha sonra azalan bol terleme,mide krampları,kusma,bulantı,bilinç kaybı,hayal görme ve hızlı nabız da sıcak çarpmasının belirtilerindendir.

İlk yardım için ne yapılabilir?

  • Hasta serin ve havadar bir yere alınır.
  • Giysiler çıkarılır.
  • Sırtüstü yatırılarak,kol ve bacaklar yükseltilir.
  • Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su,1 çay kaşığı karbonat,1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı ya da soda içirilir.

Kimler risk altındadır?
Kalp,tansiyon,diyabet ve kanser hastaları,normal kilosunun çok altında ve çok üzerinde olanlar,psikolojik ya da psikiyatrik rahatsızlığı olanlar,böbrek hastaları,65 yaş üzeri kişiler,5 yaş altı çocuklar,hamileler,sürekli ve bilinçsiz diyet uygulayanlar,yeterli su içmeyenler.

Korunmak için ne yapılmalıdır?
Özellikle şapka,güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır. Mevsim şartlarına uygun,terletmeyen,açık renkli ve hafif giysiler giyilmeli. Bol miktarda sıvı tüketilmeli. Vücut temiz tutulmalı. Her öğünde yeterli miktarda gıda alınmalı. Gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanılmamalı. Direk güneş ışığında kalınmamalı. Kapalı mekanlar düzenli aralıklarla havalandırılmalıdır.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share