Şeker Türleri Nelerdir?

Diabetes Mellitus, halk arasındaki adıyla ‘Şeker Hastalığı’, kan şekerini kontrol etmekle yükümlü olan insülin adındaki hormonun salgılanamaması ya da kullanılamaması sonucu kan şekerinin yükselmesine verilen isimdir.

Diabetes Mellitus,halk arasındaki adıyla ‘Şeker Hastalığı’,kan şekerini kontrol etmekle yükümlü olan insülin adındaki hormonun salgılanamaması ya da kullanılamaması sonucu kan şekerinin yükselmesine verilen isimdir. İnsülin pankreas adı verilen hormon salgılayan bir bezden salgılanır. Görevi kandaki şekeri hücrelerin içine sokarak yakıt olarak kullanılmasını sağlamaktır. Böylece glukoz yani kan şekeri hücreler tarafından enerji kaynağı olarak kullanılır,bu durumda kandaki şeker belli bir düzeyi aşmaz. Şeker hastalığı iki ana gruba ayrılır:Tip 1 ve Tip 2.


Tip 1
diyabette pankreasın ani bir harabiyeti sonucu insülin salgılanamamaktadır. Bu harabiyetin nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte bazı viral enfeksiyonlar sorumlu tutulmaktadır. Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde görülmekle birlikte her yaşta ortaya çıkabilir. Hastalar çoğunlukla zayıftır,ancak bazen kilolu hastalarda da görülebilir. Genetik olma ihtimali düşüktür,çoğu hasta ailede diyabet öyküsü olmadığını söyler.

Tip 2 diyabette pankreas insülin salgılayabilmektedir. Ancak salgılanan insülin kullanılamamaktadır. Genellikle ileri yaşta ortaya çıkmasına rağmen genç yaşlarda da görülebilmektedir. Hastalar genellikle kiloludur. Genetik özellik çok belirgindir,hastaların çok büyük bir yüzdesinde ailede diyabet öyküsü vardır.

Dr. Özlem Sezgin

Total
0
Shares
Related Posts

Katarakt Nedir?

Katarakt nedir,belirtileri nelerdir ve neden kaynaklanır? Bu soruların cevabı için bu haberi okuyun!
Total
0
Share