Multifokal ve Akomodatif göz içi lensleri sayesinde artık hastalar,hem yakını hem de uzağı görebiliyor. Bu tedavi yönteminde gözün içindeki mercek alınarak yerine birden fazla noktada netleşme kabiliyeti olan yapay mercek yerleştiriliyor. Son 5-6 yıldır yapılan ve kullanılan yeni lensler ile başarı oranları çok yükseliyor. Özel dizaynlı merceklerin kullanılıyor ve bu merceklerin içinde çeşitli halkalar bulunuyor. Bu halkaların bir kısmı uzağı,bir kısmı da yakını görmeyi sağlıyor. Gözün içine takılan bu mercek sayesinde,uzak ve yakın görme için ayrı ayrı netleşme sağlanabiliyor.
HASTA SEÇİMİ DOĞRU YAPILMALI
Bu merceklerin kullanımı öncesinde hasta seçiminin çok doğru yapılması gerekiyor. Gece araba kullanan bir hastaysa ve operasyon öncesi hasta seçimi doğru yapılmamışsa bazı istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Çok az da olsa uygun olmayan hastaların seçiminde gece göze gelen ışıklarda dağılmalar ve kamaşmalar olabiliyor. Ayrıca hasta için uzağı mı yoksa yakını mı görmenin öncelikli olduğunun da öğrenilmesi gerekiyor. Hastanın bize belirttiği önceliğine göre operasyonu gerçekleştiriyoruz. Hasta seçiminde diğer önemli bir konu ise hastanın göz bebeği boyutlarıdır.Gece ve gündüz;karanlık ve aydınlık farkında göz bebeği büyüme ve küçülme hareketi yapar;eğer bu fonksiyonda bir sıkıntı var ya da yerine getirilemiyor ise gece gündüz farkında hastalar bu mercek ile rahat edemezler.
KATARAKT HASTALARI İÇİN AVANTAJLI
Bu ameliyatın çeşitli avantajları vardır. Örneğin katarakt ameliyatı olması gereken hastalarda hem katarakt yok ediliyor,hem de uzak ve yakın görmenin sağlanması yönünde önemli bir çözüm bulunmuş oluyor. Hiç kataraktı olmayan hastalarda ise,hem uzak numaraları sıfırlama şansı var hem de uzak ve yakını göstermek mümkün olabiliyor. Ameliyatın ardından katarakt ameliyatındaki gibi göz bandajlı oluyor. Bir gün sonra ise bandaj açılıyor. Bunların yanı sıra dizayn ve teknik özellikleri gün geçtikçe gelişen Akomodatif göz içi lensleri de günümüzde kullanıyoruz. İnsan gözündeki orijinal merceğin hareketini taklit edebilen mercekler bunlar ve göz içine konuluyor. Bu konuda 3–4 yıldır oldukça artan bir ivmeyle seyreden gelişmeler mevcut. Bu mercekler genelde öne arkaya hareket ederek başarılı oluyorlar. Ancak kapsül içine konan bu lenslerde,kapsülün zamanla sertleşmesi lensin başarısını azaltabiliyor.
Op. Dr. Murat Moray