Şeker Ne Zaman Sizi Korkutur?

Şeker çocukken bayramlarda mutluluk getirirken, hastalık olarak karşımıza çıktığında hayal kırıklığı yaratır.

Şeker hastalığıyla karşılaştığımızda bütün psikososyal yaşamımız etkileniyor. Çocuk çikolata ve şekerden mahrum kalıyor ve ailede bu durumu kotarmaya çalışıyor. Eğlenceli olan bütün her şeyin yerini kurallar alıyor.

Diyabetten aile nasıl etkileniyor?

Çocuğa diyabet tanısının konması,ebeveyni güvenli,bilinen bir durumdan söküp çıkararak korkutucu ve yabancı bir dünyaya fırlatıyor. Tanı esnasında çocuklarının sağlığının bozulmasına çok üzülürler. Bundan sonraki dönemde ise şok,inkar,korku,endişe,kızgınlık,aşırı suçlama veya suçluluk duygusu gibi stres anlarında sergilenen davranışlarla bu durumun üstesinden gelmeye çalışırlar. Bununla birlikte,ebeveynlerden bu üzüntülü durumla birlikte evde çocuklarının bakımıyla ilgilenmeleri,hastalığı tanımaları ve tedavi kısmıyla ilgili becerileri kazanmaları gerekir.

Ebeveynlerin duygulanımla ilgili sıkıntıların üstesinden gelmesi için destek almaları gerekmektedir. Aldıkları destek ile birlikte kötümser duygulardan arınmaları ve denge yolunu bulmaları sağlanır. Çocuğun bu duruma alışmasını kolaylaştırır.

Diyabet beraberinde hangi hastalıkları getirir?

Yetişkinlerde diyabetin kendisi spesifik psikiyatrik hastalıklara ve kişilik değişiklerine neden olmaz. Psikososyal komplikasyonların ortaya çıkması açısından risk altındadır. Diyabetin eşlik ettiği bazı rahatsızlıklar olabilir. Tip 1 diyabetli kadınlarda beslenme bozuklarının (anoreksia nervosa ve blumia gibi) insidansı daha yüksek gibi görünmektedir. Uzun süreli diyabeti ve ağır komplikasyonları geliştiren hastalarda depresyon ve anksiyete semptomları görülebilir. Oluşan diyabetik ayak komplikasyonu sonucu yapılan amputasyon (kangrenli dokunun kesilmesi) sonucu görülen post travmatik stres bozukluğu görülür. İnsülin kullanan hastalarda psiko-somatik rahatsızlıklar görülür.

Stres vücuttaki şeker kontrolünü etkiler mi?

Stres glisemik kontrolü sekteye uğratabilecek birçok faktörden biridir. Stres,fazla alkol alma ve yetersiz egzersiz yapma gibi kişinin alışkanlıklarını bozan kilit noktalarını bozan kilit davranışları değiştirmesine neden olabilir. Stres hormonları (katekolaminler ve kortizol gibi) glikoz düzeylerini doğrudan değiştirir.

Psikolog Hatice Ertuğrul

Total
0
Shares
Related Posts

Hayatın Kendisi Bir Sınav

Sonunda haziran ayı geldi ve öğrencilerin “ sınav kaygısı “ başladı. Oysa ki bu sınav, gençlerin gireceği ne ilk ne de son sınav olacak.
Total
0
Share