Tedavi hastalığın evresine göre değişir. Başlangıç evrelerinde diet,bazı önlemler ve ilaçlar yararlı olabilir. Ancak hastalık ilerlediğinde bunlar çoğunlukla işe yaramadığı için cerrahi dışı veya cerrahi tedavi yöntemleri gerekir. Hastaların en azından bir kısmı tedavinin çok ağrılı olacağı inancıyla önerilen tedaviyi kabul etmeme eğilimindedir. Oysa günümüzde hastalığın tedavisinde kullanılan birçok ağrısız yöntem vardır.
A. Diyet ve diğer önlemler
1. Bol sebze ve meyve gibi posalı yiyeceklerden zengin diet
2. Sigara,alkol ve kafeinli içeceklerin azaltılması
3. Bol su içilmesi
4. Kabızlığın önlenmesi,dışkılama disiplinin öğretilmesi
5. Düzenli egsersiz
6. Hasta şişman ise zayıflatılması
7. Ilık su ile oturma banyoları
8. Anüs ve çevresinin temiz tutulması
B. İlaçlar
1. Hemoroid ilaçları (Hedensa,proctolog…gibi)
2. Kortikosteroidler (Ultraproct,kortos…gibi)
3. Toplar damarların tonusu artıranlar (Daflon,doxium…gibi)
4. Kabızlık önleyici ilaçlar
5. Ağrı kesiciler
C. Cerrahi dışı yöntemler
1. Lastik band ligasyon: İç hemoroidlerde erken dönemde en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Hemoroidin tabanına lastik bir halka konularak kan akımının engellenmesi prensibine dayanır. İşlem anestezi olmaksızın yapılabilir. İşlem sonrası dönem çoğu hastada ufak kanamalar ve rahatsızlık hissi dışında problemsiz geçer.
2. Skleroterapi: Hemoroidin tabanına damarları büzüştürecek bir ilaç verilmesi işlemidir. Başlangıç dönem hemoroidal hastalıkta kullanılan çoğunlukla ağrısız bir yöntemdir.
3. İnfrared veya laser koagülasyon: Hemoroid tabanına yapılan uygulamalar ile deforme olmuş yapılar yakılarak eski haline getirilmeye çalışılır. Nüks oranı yüksek olduğu için kanayan erken evre hemoroidlerde kullanılan bu yöntem de yukardaki yöntemlere benzer şekilde ileri evrelerde etkisizdir.
D. Cerrahi yöntemler
Yukardaki yöntemlerden fayda görmeyen veya başlangıçta görmeyeceği düşünülen hastalar gibi hemoroidal hastalığın yanısıra fissür,fistül gibi eşlik eden hastalıkları olan hastalar ameliyat ile tedavi edilir. Kullanılan yöntemler:
1. Hemoroidektomi:Hemoroidal hastalık tedavsinde en sık kullanılan bu yöntemde hemoroidal yapılar tamamen çıkarılır. Hastalıklı dokular çıkarıldığı için başarı oranı yüksektir. İşlemin dezavantajları ameliyat sonrası dönemin bazı hastalarda ağrılı olması ve hastaların normal yaşantılarına dönmelerinin uzun olmasıdır.
2. Stapler hemoroidopeksi: Bu işlemde hemoroidal yapılar çıkarılmaz. Stapler adı verilen özel bir alet yardımı ile kalın barsaktan silindir şeklinde bir halka çıkarılır. Bu sayede hem hemoroidal yapıların damarları bağlanır hem de sarkma varsa bu bölüm yukarıya doğru çekilmiş olur. İşlem hemoroidektomi ile kıyaslandığında oldukça ağrısızdır. Hastaların çoğu normal yaşantılarına kısa sürede dönerler. İşlemin dezavantajları daha pahalı olması,nüks oranının daha yüksek olması ve sarkmanın fazla olduğu hastalarda etkinliğin az olmasıdır.
3. HAL ( Hemoroidal damarların bağlanması): Hemoroide gelen damarların ultrason rehberliğinde bağlanarak,kan akımının azaltılması işlemidir. Az ağrılı bir yöntem olmakla birlikte ileri evrelerde etkinliği yoktur.
hemoroid tedavisi
Prof. Dr. Tayfun Karahasanoğlu