Her 3 Kadından İkisi Şişman

Son yıllarda göbek çevresi ölçümüyle gündemden hiç düşmeyen şişmanlık sorunu, diyabet ve kalp damar hastalıklarına yol açması nedeniyle de önemle vurgulanan bir öncelik olmayı sürdürüyor.

Son yıllarda göbek çevresi ölçümüyle gündemden hiç düşmeyen şişmanlık sorunu,diyabet ve kalp damar hastalıklarına yol açması nedeniyle de önemle vurgulanan bir öncelik olmayı sürdürüyor. Araştırmalar erkekte bel çevresinde 102 santimetreyi,kadında ise 88 santimetreyi geçenler için tehlike sinyallarinin çaldığını söylese de,son yıllarda yapılan çalışmalar erkeklerde bu sınırı 94 santimetreye,kadınlarda ise 80 santimetreye kadar indiriyor.

Erkeklerde şişmanlık oranı yüzde 45,kadınlarda ise yüzde 73 gibi dramatik oranlara ulaşıyor:

"Metabolik Sendrom”olarak adlandırılan,içinde kalp damar hastalığı,diyabet,yüksek tansiyon,kan yağları yüksekliği,gizli şeker gibi sağlık sorunlarını barındıran riskler demetinde en önemli ölçümün bel çevresindeki kalınlığıdır. Türkiye’de erkeklerde 94,kadınlarda 80 santimetrelik bel çevresi dikkate alındığında her 2 erkekten birinin şişman olmasına karşın,her 3 kadından ikisinin şişman olduğunun ortaya çıkıyor.Bu ölçüme göre erkeklerde şişmanlık oranı yüzde 45,kadınlarda ise yüzde 73 gibi dramatik oranlara ulaşıyor.

Diyabet ve kalp damar hastalıkları riskini artırıyor:
“Metabolik Sendrom”adı verilen riskler demetinin bir hastalık olarak tanımlanmasının gerekçesi insanların büyük kısmının diyabet,kalp damar hastası olması ve bu hastalıklardan hayatlarını kaybetmeleridir.

Diyabet ve kalp damar hastalıklarını önlemek için risk önleyici tedaviler uyguluyoruz. Eğer kişide metabolik sendrom varsa kalp damar hastalığı ve diyabet riskinin ortaya çıkma riski 3-4 kat artıyor. Bu riski azaltmak için bel çevresi ölçümü ve gerekirse vücuttaki yağ oranının tesbitiyle işe başlamak ve mevcut ise kolesterol düzeyinde,kan basıncında yükselme,şeker metabolizmasındaki bozukluklara karşı önlem almak gerekiyor.

Kan şekeri damar kalitesini bozuyor:
İnsülin direnci ve buna bağlı yükselen kan şekeri damar kalitesini bozuyor,kişide damar sertliği gelişiyor,uzun vadede kalp damar hastalığına yol açıyor. Abdominal Obezite olarak adlandırılan karın çevresi şişmanlığı ve buna bağlı gelişen insülin direnci,metabolik sendromun merkezindeki esas bozukluk. Diğer yandan ise insülin direnci kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. İnsülin direnci sorununu aşmak için yaşam tarzı değişikliği yapmak gerekiyor. Sağlıklı beslenmeyi ve düzenli egzersizi ömür boyu yaşamın bir parçası haline getirmek önem taşıyor. Bu yöntemleri belli süre uygulayıp bıkıp yarıda bırakmak kısır döngüye ve tedavide başarısızlığa neden oluyor.

Doç. Dr. Rüştü Serter

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share