Her İki Kişiden Birinde Hemoroid Görülüyor:Dışkılama Sırasında Kanama En Önemli Belirtisi!
Hemoroid Neden Oluşuyor?
Makatın içerisinde mukoza denilen iç tabakanın altında bulunan hemoroidal damarların etrafında elastik bir doku bulunuyor. Bu sıkı doku hemoroidal damarların dışarı çıkmasını engelliyor. Kadınlarda gebelik,kabızlık,tuvalette uzun süre oturup fazla ıkınmak gibi nedenler bu elastik dokuyu gevşetiyor.
Her İki Kişiden Birinde Hemoroid Görülüyor
Hamilelik,sürekli kabızlık ve tuvalette uzun oturmak nedeniyle 50 yaş civarındaki her iki kişiden birinde görülen hemoroid,makat bölgesindeki damarların genişlemesi olarak tarif ediliyor. Tanısı ise klinik muayenenin yanı sıra rektoskopi ve anoskopi muayenesi ile konuluyor. Rahatsızlıktan kısa süren,acısız yöntemlerle kurtulmak mümkün. Ancak erken dönemde tedaviye başlamak rahatsızlığın ilaçla tedavisini sağlıyor.
En Önemli Yakınma Kanama
Hastalığın başlangıç döneminde sadece kanama yakınması varken,daha sonraki dönemlerde kanamaya dışkılama sırasında makatta oluşan şişlikler de eşlik eder. Hemoroid ilerledikçe bu şişlikler artık içeriye girmez hale gelir. Hasta ancak yattığında,rahat ettiğinde bunlar kaybolur ve daha ileri dönemlerde ise artık hasta yatsa da istirahat etse de şişlikler içeriye girmez ve tamamen dışarıda kalır.
Özellikle ilerlemiş olduğu dönemlerde hemoroid pakelerinin dışarı çıkmış olması nedeniyle makat devamlı ıslak hale gelir. Makat ıslaklığı nedeniyle kaşıntı da diğer yakınmalara eklenir. Bir de hemoroidin akut dönem özellikleri vardır. İç hemoroidler dışarıya çıkar,içeriye giremez ve şişer. İçleri kanla dolar. Bu dönemde makatta büyük,şişkin bir kitle oluşur ve bu safha çok ağrılıdır.
Yanlış beslenme ve kötü tuvalet alışkanlığı gibi nedenlerle oluşan hemoroid,hastalığın seyrine göre çeşitli şekillerde tedavi edilebiliyor. Hemoroidin ilerleyen evrelerinde uygulanan cerrahi müdahaleler şikayetleri ortadan kaldırıyor.
hemoroid tedavisi
Prof. Dr. Cihan Uras