Her Kadının Tüketmesi Gereken 9 Yiyecek

Kadın sağlığı için doğru beslenme düşünüldüğü kadar karmaşık bir durum değildir. Yeni başlayanlar için bu dokuz müthiş gıda kanser, kalp hastalığı, osteoporoz ve menopoz sonrasında oluşabilecek önemli tehditleri önlemeye yardımcı olacaktır.

Araştırmacılara göre son zamanlarda,kadınlarda koroner kalp hastalığı riski vakaları yüzde yirmi oranında kötü diyet seçimleriyle ilişkilendirilmiştir. Diyetin etkilediği diyabet ve osteoporoz gibi diğer kronik hastalıklar ve iyi beslenme kadınların sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Sağlık durumunu iyiye çevirmenin tek yolu,tüketeceğiniz gıdaları özenle seçmek. Günlük diyetin bir parçası olarak tüketebileceğiniz dokuz gıdayı sizler için yazdık.

Bol Bol Koyu ve Kırmızı Meyve

Böğürtlen,ahududu,karadut,yaban mersini ve çilek gibi koyu ve kırmızı meyveler mükemmel birer antioksidan kaynaklarıdır,ayrıca suda çözünen vitaminler içermektedir. Bu meyveler kanserin önlenmesi ve kilonuzun korunması için önemlidir. Aynı zamanda koroner kalp hastalığı riskini de azaltabilir. Koyu ve kırmızı meyvelerin yararları üzerinde yapılan çalışmalardan biri,yaban mersininin oldukça etkili bir antioksidan kaynağı olduğunu gösteriyor.

Yeşil Yaprakları Sebzeler

Daha renkli sebze ve meyve daha fazla besin değeri anlamına geliyor. Şalgam,hardal yeşilliği,kara lahana,ıspanak ve Çin lahanası gibi yeşil yapraklı sebzeler,vitamin ve mineral bakımından zengin kaynaklardır. Yeşil yapraklı sebzelerin çoğu,kadın sağlığında gerekli demir ihtiyacı (özellikle menopoz sonrası) için iyi bir kaynaktır. Yarım porsiyon kadar pişmiş yeşil yapraklı sebze günlük ihtiyacınız olan demir ihtiyacını karşılıyor.

Omega-3 Yağ Asitleri

Omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri,kardiyovasküler ve anti-inflamatuar yararları ile kadınların sağlığı için oldukça faydalıdır. Balık yağı kapsülleri omega-3 ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olurken,yapılan çalışmalar balık yağının D vitamini,selenyum ve antioksidanlar dahil olmak üzere birçok besin avantajı sağladığını söylemekte. En iyi seçenekler arasında somon,ringa balığı ve alabalık vardır.

Tam Tahıllı Gıdalar

Tam tahıllı gıdalar lif içeriği ile sindirime yardımcı olur,kalbinizdeki düzensizlikleri ve kan şekerini sabit bir seviyeye getirir. Yulaf gibi tam tahıllar enerji kaynağı olduğu gibi,aynı zamanda kolesterol düzeyini artırır.

Kuruyemişler

Fındık,protein ve tekli doymamış yağ asitler bakımından büyük bir kaynaktır. Ceviz,badem ve fındık gayet sağlıklı seçimlerdir. Fındık,aynı zamanda iyi beslenme için gerekli olan tavuk veya kırmızı et gibi protein kaynakları gibi protein ihtiyacını karşılayan tipik besinlere eşdeğer kabul edilir.

Lif Bakımından Zengin Fasulye

Fasulye,et yerine güvenilir bir alternatif proteindir. Fasulye,kronik hastalıkların önlenmesi için gerekli olan lif için gerekli ve sindirime katkı sağlayan güçlü bir besin kaynağıdır. Fasulye,lacivert,siyah,beyaz,kırmızı renklerde bulunan ve bezelye,mercimek,nohut,soya fasulyesini içeren baklagil ailesinin bir parçasıdır. Özellikle menopoz sonrası,osteoporoz önlenmesi için gerekli kalsiyum açısından baklagiller oldukça faydalıdır.

Sarı ve Turuncu Sebzelere “Evet”Deyin

Sarı ya da turuncu sebzeler cilt,göz sağlığı ve enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanmanızı sağlayacak A vitamini kaynaklarıdır. Sarı ve turuncu sebze listesinin en üstünde ise havuç,tatlı patates,kabak ve birçok kabak türü bulunuyor.

Domates Gerekli

Sebze ya da meyve,nasıl nitelendirilirse nitelendirilsin,domates kendi başına bir gıda sınıfındadır. İlginçtir ki,salça,domates püresi,haşlanmış domates ve hatta ketçap gibi pişmiş domates ürünleri bilinen antioksidan likopen içeriğiyle tam bir kanser savaşçısıdır. Çiğ olarak tüketildiğinde ise potasyum değeri daha fazladır. Domates aynı zamanda içerdiği A ve C vitaminleriyle kadın sağlığı için gerekli fitokimyasalları içermektedir.

Düşük Yağlı Süt

Kalsiyum,menopoz sonrası osteoporoz riski için son derece önemlidir. Fakat vücutta kemiklerle ilgili bir hastalık ortaya çıkmamışken,özellikle kadın sağlığı için her yaşta kalsiyum tüketimi oldukça gereklidir. Optimal kemik sağlığı için,protein,potasyum,magnezyum ve benzeri diğer besinleri sağlamak için günde üç porsiyon süt ve süt ürünlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Az yağlı veya yağsız süt yanında geleneksel yoğurt çeşitlerini (örneğin:Yunan yoğurdu gibi) deneyebilirsiniz.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share