Hipertansiyona Karşı Spor Yapın

Hipertansiyonun gelişiminde, çevresel ve kalıtsal faktörlerin rolü büyüktür. Çevresel faktörlerden kilo fazlalığı, hareketsiz yaşam tarzı, sigara kullanımı, aşırı tuz tüketimi, yoğun stresli yaşam bu hastalığın varlığı iyi bilinen risk faktörleridir.

Hipertansiyona Karşı Spor Yapın
Tedavi yaklaşımında öncelikle hastanın kalp hastalığı,inme,böbrek yetmezliği gelişme riski ve hipertansiyon derecesine göre risk düzeyi değerlendirilmelidir. Bu değerlendirme sonrasında,eğer hasta düşük riskli hipertansiyon hastası ise;öncelikle beslenme alışkanlıklarını düzeltmesini,sigarayı bırakmasını,tuzu azaltmasını,kilo vermesini,sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme ve egzersiz yapmasını öneririz. Tansiyon takiplerinde diyet ve egzersize yeterli yanıt alınamazsa ilaç tedavisi başlanmalıdır. Eğer hasta yüksek riskli hipertansiyon hastası ise,yani bir kalp hastalığı öyküsü,inme,şeker hastalığı,böbrek yetmezliği durumu mevcutsa diyet ve egzersiz ile eş zamanlı olarak ilaç tedavisi başlanmalıdır. Hastanın risk durumu ve tansiyon düzeyine göre,bir veya birden fazla ilaç gerekebilir. Ancak pek çok hasta,hipertansiyonun hayat boyu devam eden bir hastalık olduğunu kabullenmekte zorlanmaktadır.

Yüksek Tansiyon Kalp Krizini Tetikler
Hipertansiyon,hayat boyu devam eden bir hastalık olduğu için,tedavisi de hayat boyu devam etmelidir. Ancak sık rastlanan hatalardan birisi de;tansiyonu ilaçla normale gelen hastaların tansiyon ilacını kesmek istemeleri ve devam etmek istememeleridir. Bu durumda tansiyon tekrar yükselecektir ve kalp krizi,felç,böbrek yetmezliği gibi istenmeyen olaylar gelişebilecektir. Hipertansiyon tedavisi için ilaç başlandığı zaman hastaların tansiyon düzeyi normale gelene kadar sık aralıklarla,tansiyon düzeyi normale geldikten sonra belli aralıklarla doktor kontrolü gitmeleri gerekir .

Prof. Dr. Mustafa kemal Batur

Total
0
Shares
Related Posts

Yaz Aylarında Beslenmeye Dikkat!

Yazın aşırı sıcaklarda yağlı ve şekerli besinler yerine vitamin-mineral açısından zengin ve kalori olarak düşük besinler daha uygundur.

Bayram Sonrası Beslenmeye Dikkat

Bayram sonrası kavurma, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve tatlıları aşırı tüketmek mide, kalp ve bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açıyor.

Sağlıklı Havuz Kullanımı İçin Öneriler

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadi Rüştü Vural, yazın gelmesiyle gündeme gelen sağlıklı havuz ve deniz kullanımı konusunda çok önemli uyarılarda bulundu. İşte sağlığınızı koruyarak yüzmek için yapmanız gerekenler;

Adet Sancılarından Kurtulmak Mümkün

Kadınların her ay düzenli olarak adet (regl) sancılarıyla baş etmek zorunda kalmaları sadece fiziksel olarak değil, ruhsal olarak da sorunları beraberinde getirir.
Total
0
Share