Histeroktemi uterus’un (rahim) cerrahi olarak alınmasıdır. Peki uterus nedir,ne görevleri vardır ? Öncelikle uterusun normal fonksiyonlarını görüp,daha sonra uterus ile ilgili cerrahi gerektiren hastalıkları ve bunların hangi cerrahi yöntemlerle olabileceğini anlatacağım.
UTERUS (RAHİM):
Armut şeklinde ve büyüklüğünde (8-9 cm) kas dokusundan zengin bir organdır. Rahim iç kısmını döşeyen tabakaya endometrium denir. Bu tabaka her adet kanaması ile yenilenir. Adetin başında ince bir şekilde iken bir sonraki adete kadar giderek kalınlaşır. Gebe kalındığında bebeğin yerleştği yerdir. Şayet gebelik olmazsa bu doku adet kanaması olarak vaginal yoldan atılır. Diğer adet döneminde aynı olaylar tekrarlar.
Yani uterus üreme çağındaki kadınlarda (ergenlikten-menopoza kadar) gebeliğin geliştiği yerdir. Her adet döneminin 14-15.gününde yumurtalıklardan (over) çatlayarak atılan olgunlaşmış yumurta hücresi tüplerin içerisine girer. Yumurtalıklarda yumurtanın olgunlaşmasına eş zamanlı olarak kalınlaşan rahim içi dokusuna (endometrium) yerleşerek bundan sonraki gelişmelerini gebelik sonuna kadar burada devam ettirir. Gebe kalınması ile normalde adet kanaması ile atılan rahim içi dokusuda atılmayarak o adetin görülmemesine yani gecikmesine sebeb olur. Gebelik gerçekleşmezse rahim içi dokusu atılarak bir sonraki adet döneminde aynı olaylar tekrarlar.
Kadın yumurtalığında olgunlaşmamış yumurta hücrelerinin bitmesi ile adet kanamaları sona erer ve menopoz dönemi başlar. Yani kadınlarda hormon üretim yeri yumurtalıklardır. Rahim yumurtalıklarda üretilen hormonlara cevap vererek gebeliğe hazırlık yapar,gebe kalınmazsa adet kanaması olarak rahim içi dokusu endometrium atılır. Bunları baştan anlatmamım sebebi pek çok hastada histerektomi sonrası adet görülmeyeceği için menopoza girecekleri zannetmelerindendir. Halbuki menopozu belirleyen yumurtalıklardan salgılanan hormonlardır (Estrogen-Progesteron). Ameliyat sırasında yumurtalıkları alınmayan ve menopozu başlamamış yani halen hormon üretimi olan yumurtalığı olan hastalar menopoza girmezler. Menopoz yumurtalıklarda bulunan yumurta hücrelerinin artık azalması ve hormon üretmemesi ile alakalıdır. Doğal olarak rahimi olan hastalarda yumurtalıklarda salıgılanan hormonlar ile adet kanamaları oluşmaktadır.
Doç. Dr. Hüsnü Görgen