Horlamanın Hastalık Habercisi Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Başta Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi olmak üzere, Nöroloji, Göğüs Hastalıkları, İç Hastalıkları, Psikiyatri, Diş Hekimleri (Çene Cerrahisi, Ortodontist) ve Çocuk Hastalıkları uzmanlık alanlarını ilgilendiren, bir sorundur.

Bu yakınmaları olan hastalarda her şeyden önce,sorunun saf horlama hastalığı mı,yoksa uyku apnesi hastalığı mı olduğunun saptanması gereklidir. Bu amaçla;hastanın ve yatak arkadaşının yakınmaları ayrıntılı dinlendikten ve tam bir kulak burun boğaz muayenesi ve endoskopisi yapıldıktan sonra,hastaya “POLİSOMNOGRAFİ”denilen uyku testi uygulanmalı-dır. Bozukluğa neden olan bölgenin saptanması için bazen endoskopiye ek olarak röntgen tetkiklerine de ihtiyaç duyulabilir.

Horlama ve uykuda nefes kesilmesi hastalığının tedavisi var mıdır,varsa nelerdir?
Toplumda bu konudaki yanlış inanışın aksine,bu hastalıkların tedavisi mümkündür.
Hastalığın türü ne olursa olsun,bu hastaların diğer tedavi seçenekleri ile birlikte mutlaka yaşam tarzlarını değiştirecek düzenlemelere ihtiyaçları vardır. Bunların başında;aşırı kilolardan kaçınmak,mümkün olduğunca pasif durağan bir yaşam tarzı yerine aktif-sportif bir tarzı benimsemek,sigara,alkol ve uyku ilacı gibi bazı ilaçlardan sakınmak,uyku pozisyonunu düzenleyecek önlemleri almak ve birlikte var olan diğer hastalıkları (başta reflü olmak üzere) tedavi ettirmek,gelmektedir. Tabii bunlar söylenmesi kolay ancak gerçekleştirilmesi zor uygulamalardır. Bu nedenle hastanın ve eşinin tedavi konusundaki iradesi tedavinin başarısı için çok önemlidir.
Saf horlamanın tedavisi genellikle isteğe bağlıdır. Yani hasta,daha doğrusu yatak arkadaşı çözüm arıyorsa,çözüm mevcuttur ve tedavi genellikle cerrahidir. Çoğu zaman burun,yumuşak damak,küçük dil veya bademcik yöresine yapılacak tek bir ameliyat ile başarılı sonuç almak mümkündür. Özellikle son dönemde geliştirilen ve “PALATAL İMPLANT”olarak adlandırılan basit bir yöntemle,anatomisi uygun hastalar için horlamanın tedavisi daha da kolaylaşmıştır. Bu yöntemde,hastaya ayaktan lokal anesteziyle yumuşak damak içine 3 adet şerit yerleştirilmekte ve böylece bu dokuların gerginliği artırılmaktadır. Yine “RADYOFREKANS”olarak adlandırılan bir enerji türü de bu amaçla sıklıkla kullanılmaktadır.
Oysa uykuda nefes kesilmesi hastalığının tedavisi tıbben zorunludur. Bazen birçok cerrahi işlemin aynı anda veya aşamalı olarak farklı zamanlarda uygulanması gerekebileceği gibi,uyurken maske takılması ve ağız içine bazı protezlerin yerleştirilmesi gibi cerrahi dışı yöntemler de uygulanabilir.

HORLAMA;
•Sadece espri konusu olacak komik bir yakınma olmayıp,Uykuda Nefes Kesilmesi Hastalığı gibi ciddi bir hastalığın da ilk habercisi olabilen,
•Gerek sosyal açıdan gerek tıbbi açıdan tedavi edilmesi gereken,
•Genel inanışın aksine öneriler,cerrahi dışı veya cerrahi yöntemlerle,en basitinden en karmaşığına kadar birçok yöntemle tedavi edilebilen,
•Başta Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi olmak üzere,Nöroloji,Göğüs Hastalıkları,İç Hastalıkları,Psikiyatri,Diş Hekimleri (Çene Cerrahisi,Ortodontist) ve Çocuk Hastalıkları uzmanlık alanlarını ilgilendiren,
bir SORUN’’dur.

Prof. Dr. Levent Erişen

Total
0
Shares
Related Posts

Astigmatizm

Toplumda astigmatizm çok yaygındır. İnsanların yaklaşık 42% sinde 0,5 derece ve üzerinde astigmatim vardır.
Total
0
Share