İleri Teknolojiler Kanser Erken Tanısı İçin Vazgeçilmez Oluyor

Teknolojinin ilerlemesi tıpta birçok gelişmeye sebep olmaya devam ediyor. Kanserin erken teşhisi için PET/BT teknolojisi umut ışığı oluyor.

PET/BT,günümüzün en etkin görüntüleme tekniklerinden biri. Özellikle onkoloji alanında tümörün saptanması,tümör yayılım derecesinin belirlenmesi,radyoterapi planlanması,tedaviye yanıtın değerlendirilmesi ve bazı durumlarda mevcut kitlenin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunu belirlemek amacıyla kullanılıyor. Sadece onkoloji alanında değil,aynı zamanda epilepsi odağının belirlenmesi,Alzheimer hastalığı gibi nörolojik olgularda ve kalp krizi sonrası kalpte canlı doku varlığının araştırılmasında da önemli rol oynuyor. PET/BT,insan vücudundaki organ ve dokuların fonksiyonlarını metabolik düzeyde gösteren PET (Pozitron Emisyon Tomografi) ile detaylı anatomik bilgi sağlayabilen BT’nin (Bilgisayarlı Tomografi) güçlerini birleştirmesi sonucu oluşmuştur. PET/BT görüntülemesi sayesinde,hücrelerde oluşan değişiklikleri görüntüleyerek,erken tanı konulabilmektedir. Böylece hastalara erken ve etkin tedavi uygulanıp yaşam süresi ve kalitesi arttırılabilmektedir. Radyoterapi,kemoterapi ve cerrahi operasyon sonrasında o bölgedeki canlı tümör dokusunun ayrımını yapmak da bu sistemin avantajlarındadır. Ayrıca hastalığın tekrarlamasının –yinelemesinin (nüksün) değerlendirilmesi,radyoterapi dozunun ayarlanması,kanserin – tümörün yeri de bu sistem ile belirlenir. Şimdiye kadar dile getirmeye çalıştıklarımız onkolojik PET/BT kullanım alanlarıdır.

Erken Tanıda Yaşam Oranı Artıyor

Kanserlerin büyük bir kısmı erken tanı konulduğunda yüksek oranda tedavi edilebilir. Örneğin,meme kanserinde erken saptanmış hastalarda 5 yıllık yaşam oranı %80’lerin üzerinde bulunmaktadır.

PET/BT ile elde edilen görüntülerde vücudun tümünü aynı anda görmek mümkün olduğundan hastalığın başka bir organa yayılıp yayılmadığı da değerlendirilebilir.

PET/BT,kanserin erken ve doğru olarak tanısını sağlar ve bu sayede tedavi için gerekli olan zaman kazandırır.

PET/BT NEDİR?

PET/BT;insan vücudundaki organ ve dokuların fonksiyonlarını metabolik düzeyde gösteren,PET ile detaylı anatomik bilgi sağlayabilen BT’nin birlikte kullanıldığı etkinliği kanıtlanmış bir tıbbi görüntüleme tekniğidir. PET’te hastaya verilen radyoaktif bir şeker molekülü,vücut tarafından bilinen şeker gibi algılanarak metabolizma hızı yüksek hücreler tarafından yakalanır. Kanser,metabolizma hızı yüksek bir hastalık olduğundan,verilen şekerli radyoaktif glikoz kanserli hücreler tarafından tutuluyor. Cihazla bunları tomografik olarak kesitsel biçimde görüntüye dönüştürüyor ve kanser odaklarının vücudun neresinde tutulduğu tespit ediliyor.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share