İş Stresi Reflü Yapıyor

Reflünün tedavi edilmesindeki ana hedef yemek borusundaki hasarı önlemenin yanı sıra, hastanın daha kaliteli bir yaşam standardına kavuşmasını sağlamaktan geçiyor.

Reflünün tedavi edilmesindeki ana hedef yemek borusundaki hasarı önlemenin yanı sıra,hastanın daha kaliteli bir yaşam standardına kavuşmasını sağlamaktan geçiyor. Ayrıca darlık, kanser, kanama gibi komplikasyonları da ortadan kaldırmak amaçlanıyor. İş hayatındaki stres reflüye neden olabiliyor,kişi tatildeyken hiçbir şikayeti olmazken,çalışırken reflü mağduru oluyor. Bu nedenle stresi azaltıcı yöntemlerin kullanılması, psikolojik destek gerekebiliyor.

Kişiye özel ilaç tedavisi etkili oluyor

Reflünün ilaçla tedavisinde “Proton Pompa İnhibitörleri” olarak bilinen, farklı gruptaki ilaçlar kullanılıyor. Asidin salgılandığı enzimi geriye dönüşsüz olarak bloke ederek 24 saat asitsizlik yaratıyor.

  • İlaçtan yanıt alabilmek için 14 gün beklemek lazım. İlaç tedavisi ilk 14 gün deneniyor,başarılıysa ve ses kısıklığı,astım ve kalpte ritm bozukluğu varsa en az 6 ay kullanılması öneriliyor.
  • Bu belirtiler yoksa sadece sindirim sistemi şikayeti varsa yüksek dozda başlanıp,aylar içinde azaltılıp tedavi sürdürülebilir.
  • İlaç tedavisinde başlıca iki yaklaşım var.
  • Birinci yaklaşıma göre, şeker, kalp, tansiyon hastaları nasıl düzenli ilaç kullanıyorlarsa, reflü hastasının da her gün ya da gün aşırı,haftada iki üç gün alması gerekebilir.
  • Hastaların bazısı ilaç almadan bir gün bile duramıyor. Eğer bir hasta yüksek doz ilaçla normal yaşamını sürdürürse tedavi değiştiriliyor cerrahi ya da başka alternatifler deneniyor. Bazıları da sürekli düşük doz tedaviyle mutlu olabiliyorlar.
  • İkinci grup bilim adamı diyor ki ilacı keselim, hastanın şikayeti olunca gitsin ilacı alsın 15 gün kullansın, şikayeti yoksa bıraksın.
  • Bu tür ilaçlar uzun süredir kullanılıyor. Bazı reflü ilaçlarının kalça kırıklarını artırabileceğini gösteren bazı çalışmalar var. Çok ender bir grupta,bağışıklığı çökmüş hastalarda dikkatli kullanılmalı. Çünkü üst solunum yolu enfeksiyonları bu hastalarda yüzde 30 fazla görülüyor. Proton pompasını bu durumda daha dikkatli uygulamakta yarar var.

Prof. Dr. Nadir Kaya

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share