Çalışamayacak Kadar Hasta Olduğunuzu Anlamanızın 5 İşareti

Hasta olduğunuzda işe gitmek hiç kimse için zevkli değildir ancak yine de idare etmeye çalışırsınız. Bazı durumlarda ise gerçekten işe gitmemeniz çevreniz ve sizin için daha iyidir.

Birçok insan için çalışamayacak kadar hasta olup olmadığına karar vermek zor olabilir. Kötü bir nezleye göğüs gerebilirsiniz ama iş yerinizdeki insanlara ya da çalışma arkadaşlarınıza hastalığınızı bulaştırmak istemezsiniz. Buna ek olarak,hiç kimse iş yerinde sürekli öksüren ya da hapşırıp duran kişi olmak istemez.

İşe gitmek,hayatınızı idame etmenizi sağlar. Evde kalmak ise para kazanamayacağınız ancak iyileşmek için kendinize zaman tanıyacağınız anlamına gelir. Kendinizi kötü hissettiğinizde işe gidip gitmemek bazen zor bir seçim olabilir. Kadrolu bir işiniz varsa,yerinizi doldurabilecek birisi olduğu sürece patronunuzun bunu sorun etmeyeceğini düşünebilirsiniz. Aşağıda bulunan 5 madde işe gitmemek için gerçekten çok hasta olduğunuzu ve evde kalmanızı anlamanızı sağlayarak bu ikilemi çözmenize yardımcı olacak:

1. Bulaşıcı Bir Hastalığınız Var

Kendinizi şu an kötü durumda hissettiğiniz kadar,bir de işe gidip hastalığınızı diğer insanlara da bulaştırdığınızı düşünün. Uzmanlar,“Birçoğumuz hastalığın hangi evresinde evde kalmamız gerektiğini bilmiyoruz. Hastalığın en bulaşıcı olduğu dönem,gerçekten kötü halde hastalanmadan önce,hastalığın başlangıcında olduğunuz dönemleridir”diyor. Eğer yatağa biraz hasta hissederek girdiyseniz ve uyandığınızda ateşiniz olduğunu hissediyorsanız,bu evde kalmanız gereken gün demektir. Bunu takip eden,kendinizi gerçekten daha hasta hissettiğiniz günlerde ise hastalığınızın bulaşma ihtimali daha düşüktür. Bunun dışında,hastaların bulunduğu bir hastanede,yaşlı insanların,çocukların ya da bağışıklık sistemi zayıf olan insanların bulunduğu bir ortamda çalışıyorsanız işe ne zaman geri dönebileceğiniz hususunda iş vereninizle konuşmanız gerekir.

2. Durumunuz Sandığınızdan Daha Kötü

Uzmanlar,“Birçok insanın hastalığı sandığından daha ciddi oluyor. Sorun,ilk 6 ila 12 saat arasında yaşanıyor ve belirtileriniz önemli derecede kötüleşebiliyor. Bu demektir ki siz çoktan işe gitmiş olduğunuz vakit daha kötü hissetmeye başlayabilirsiniz ya da hastalık belirtileriniz iyiden iyiye artmaya başlar. Sağlığımızın en önemli ölçütlerinden biri olarak hepimiz ateşimizi ölçeriz. Ancak aslına bakarsanız hafif ağrılı ateşler ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Ateşinize,halsizlik,kusma,ishal veya baş dönmesi gibi sorunlar eşlik ediyorsa durumunuz kötü olabilir. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız,işe gitmeyip evde kalmalısınız. Bir gün evde kalıp dinlenin ama ikinci günde de işe gitmeyip evde kalmanız gerektiğini düşünüyorsanız doktorunuza başvurun.

3. İşyeriniz “Hastalık Dostu” Bir Yer Değil

Birçok insan çalışırken nezle ya da gribi daha kötüye gitmeden veya diğer insanlara hastalık bulaştırmadan kendini güçlendirebiliyor. Ancak çalıştığınız yeri de göz önünde bulundurmanız gerek. İşe giderseniz günün sonunu getirebileceğinizi düşünseniz bile aşağıda bulunan bazı faktörler durumu daha kötü hale getirebilir,bu yüzden evde kalmanıza değebilir:

-Gün boyu sınırlı ya da güçlükle kontrol edilebilen şekilde tuvalete gitmeniz
-Elinizi ya da yüzünüzü sıklıkla yıkamak için yeterli şartlara sahip olamamanız veya hapşırdıktan sonra yüzünüzü hijyenik şekilde temizleyememeniz
-İhtiyacınız olan ilaçları kullanmak ya da saklamak için bir yerinizin olmaması
-Direkt olarak insanlarla temas kurduğunuz veya insanlara servis edilen yiyeceklerin olduğu bir ortamda çalışıyorsanız (bu koşullarda hapşırmanızı,öksürmenizi veya burnunuzu çekmenizi kimse hoş karşılamaz)
-Hayati kararlar vermeniz gerekebilen bir işiniz varsa (örneğin uçak pilotu veya cerrah iseniz)
-Açık alanda,ısı altında çalışıyorsanız veya inşaat yapımı gibi ağır işlerde çalışıyorsanız

4. İşiniz Aldığınız İlaçlara Etki Ediyor

Çalıştığınız yer,işe gidip evde kalmanıza karar vermenizde etkin bir rol oynar.Bazı insanlar yan etkilere maruz kalmadan nezle ve grip ilaçlarını kullanabilirken,diğer bir grup ise gün içinde uykusuzluk ve bulanık düşüncelerle mücadele ediyor. Geceleri uyumanızı sağlayan ilaçlarda olduğu gibi,anti histaminlerin de özellikle bu tepkiyi yaratması muhtemeldir. Sadece kafanız bulanık olsa bile bu sizin şirket bütçesi hesaplayacağınız,toplantıya katılacağınız ya da konuşma yapmayı isteyeceğiniz bir gün olmamalı.

5. Çocuklarınız Hastalanıyor

Çocukların evde kalmaları toplum için daha iyidir,çünkü ortalama olarak bakıldığında çocuklar bu tür hastalıkları kendi aralarında yaymakta daha başarılılar. Bu yüzden rahatsız olduğunuzu hissediyor ve çocuklarınızın da olduğundan şüphe ediyorsanız,evde kalın ve en azından bir gün tüm ailenizi bulaşıcı hastalık döngüsünden uzakta tutun. Böylece hastalığın başlangıç döneminin ilk bir veya iki gününü atlattığınızda,yüzde yüz iyi hissetmeseniz bile hem siz hem de ailenizin diğer bireyleri günlük yaşantılarına geri dönebilecektir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share