İstismar ve Kadın Ruh Sağlığı

Neye maruz kaldığınızı bilin, karşısında güçlenin!

Aile içi istismar toplumsal bir sorun olup ilk akla gelen fiziksel ve cinsel istismardır. Ancak kadınlar duygusal ve ekonomik istismarla da karşılaşmaktadırlar.

Fiziksel istismar: Kadının eşi ya da partneri tarafından fiziksel saldırıya maruz kalması şeklinde gerçekleşir.

Cinsel istismar:Bu tip olaylar genellikle kadının rızası olmadan cinsel ilişkiye zorlanması şeklinde gerçekleşir. Fiziksel istismarla birlikte görülmektedir.

Duygusal istismar:Çoğunlukla aşağılama,bağırma,yetersiz olduğunu söyleme,hiçbir şey beceremediğini söyleme,eşinin düşüncelerini yok sayma,ona söz hakkı vermeme,değer yargılarını önemsememe,küçük düşürücü davranışlarda bulunma,patolojik düzeyde kıskançlık,korkutma şeklinde kendini gösterir.

Ekonomik istismar: Kişilerin yaşamını devam ettirebilecek maddi gücünün elinden alınmasıdır. Kadının parasını elinden alma,ekonomik anlamda onu kullanma şeklinde gözlenmektedir.

Genellikle fiziksel istismara maruz kalmış kadınlar korktukları için ciddi bir sorun olmadığı sürece acil servise ya da doktora başvurmazlar ya da başvurduklarında da saklama eğiliminde olurlar. Başvurduklarında da bazı yaralanmaları ve oraya geliş nedenlerini saklamaya çalışırlar.

Şiddet ve baskı uygulanması kişilerin bedensel ve ruhsal açıdan zorlanmalarına sebep olur. Depresyon,intihar riski,anksiyete,travma sonrası stres bozukluğu stres bozukluğu,uykusuzluk,bedensel rahatsızlıklar,kronik ağrı,cinsel işlev bozuklukları sık görülür.

Travma sonrası stres bozukluğunda travmatik yaşantıya bağlı olarak kişi çaresizlik,korku,yalnızlık hissi yaşar. Sıkıntı veren anılar tekrar tekrar zihinde canlanabilir,sıkıntı veren rüyalar görme,travmatik olay tekrardan oluyormuş gibi davranma veya hissetme görülebilir. Travmayı anımsatan olaylardan,duygulardan kaçınma,kişilerden uzak durma çabası,ilgi azalması,duygularda kısıtlılık,geleceği kalmadığı duygusu yaşanır. Uyku sorunları,öfke patlamaları,aşırı irkilmeler,konsantrasyon güçlüğü görülür.

Genel popülasyonda depresyon ve anksiyete bozuklukları erkeklere oranla kadınlarda daha yaygın olarak görülmektedir. Travmatik yaşantı bir risk faktörüdür ve ruhsal sıkıntı yaşama olasılığını arttırmaktadır. Şiddet mağduru kadınlarda fiziksel acının yanı sıra travmanın psikolojik etkileri unutulmamalıdır.

Dr. Burcu Yavuz

Total
0
Shares
Related Posts

Şeker Türleri Nelerdir?

Diabetes Mellitus, halk arasındaki adıyla ‘Şeker Hastalığı’, kan şekerini kontrol etmekle yükümlü olan insülin adındaki hormonun salgılanamaması ya da kullanılamaması sonucu kan şekerinin yükselmesine verilen isimdir.
Total
0
Share