Alerji belirtileri nelerdir?

Alerji genelde hızlı gelişen bir reaksiyondur. Alerji 4 farklı organımızda başlar.

1. Solunum yolu (üst solunum yolu:burun,alt solunum yolu),
2. Cilt,
3. Sindirim sistemi
4. Göz

1) Solunum yolunu etkileyen alerjenler havada uçuşan (airbore) parçacıklardır.
Bitkiler ve ağaçlarm polenleri,ev tozu akarları (mite),hayvan tüyleri (kedi ve köpek gibi),küf mantarları solunum yolunu etkileyen alerjenlerdir. Bu alerjenler üst solunum yolunda alerjik rinit ile sinüzit ve alt solunum yollarında astıma sebep olurlar. Bu etkenler bazen gözde alerjiye (konjenktivit) sebep olabilirler.

2) Cildimizi etkileyen alerjenleri iki şekilde değerlendirebiliriz.
Direkt temas yolu ile ciltte alerji ve kızarıklık gelişir. Bu alerjik reaksiyon IgE’ye bağlı değil IgE’nin gecikmeli bir reaksiyonudur (hücresel immünite). Örnek olarak nikel sülfat gibi bazı metaller,çimentoda bulunan potasyum dikromat,kozmetiklerde bulunan peru balsamı,yapıştırıcılarda bulunan eposki resin egzema (kontakt dermatit) nedeni olabilirler.

Cilt üzerinde direkt maruziyet olmaksızın kızarıklık,kabartı ve kaşıntı oluşur,örnek olarak hastada aspirin alerjisi varsa eğer,ağız yoluyla alındığında ciltte kaşıntı ve kızarıklık belirtileri başlar. Bu duruma kurdeşen (ürtiker) denir. Ürtikeri tetikleyen ilaçların sayısı çok fazladır.

Ayrıca besinler ve farklı alerjenlerde ürtikeri başlatabilir. Ürtikerin belirtilerinden sorumlu madde her zaman histamin olmayabilir. Ürtiker her zaman alerjik değildir.

Böcek sokması,arı,yaban arısı,akrep ve benzeri hayvanların sokması sonucunda,eğer bir alerjik durum varsa,sokma alanında kızarıklık,kabartı ve kaşıntı gelişir. Bazen bu alerjik reaksiyon çok şiddetli ve tehlikeli olabilir.

3) Sindirim sistemini etkileyen alerjenler besinler ve bazen ilaçlar olabilir.
Fındık,yer fıstığı,susam,süt,yumurta (sarısı ve akı),soya,baklagiller,buğday,çikolata ve deniz ürünleri en sık alerji yapan besinlerdir.

Alerji belirtileri
Üst solunum yolunda: Burun ve geniz akıntısı,hapşırma,burun ve genizde kaşıntısı.
Alt solunum yolunda: Nefes darlığı ve tıkanıklığı,hırıltı,öksürük ve balgam.
Deri: Egzema;deride kızarıklık,kuruluk,soyulma ve kaşıntı. Dudak ve göz kapaklarında şişlik. Ürtiker;deride şişlik,kızarıklık ve kabartı.
Göz:Gözlerde kaşıntı ve yaşarma
Sindirim sistemi: Karın ağrısı,kusma,ishal.

Dr. Arda Eminzade

Total
0
Shares
Related Posts

Çocukları Alerjiden Nasıl Koruruz?

Çocuklarda alerjiyi erteleme ya da daha kolay tedavi etme imkanı bulunur, alerjinin tamamen yok edilememesi genetik faktörlere ve çevresel etkenlere bağlıdır.

Gece Öksürüklerine Dikkat!

Astım hastalığı dünya nüfusunun büyük bir kısmını etkilemekle birlikte ülkemizde de görülme sıklığı oldukça fazladır. Peki, bu hastalığın belirtileri nelerdir?
Total
0
Share