Üflemeli Çalgılar Müzisyenlerde Göz Hastalıklarına Neden Olabiliyor

2003 yılında British Journal of Ophtalmology de yayınlanan bir makaleye göre kravat bağlıyken göz tansiyonu ölçümü daha yüksek sonuçlarda çıkıyor.

Kravatı uzun süreli sıkı şekilde bağlamak Glokom hastalığına yol açar mı ?

2003 yılında British Journal of Ophtalmology de yayınlanan bir makaleye göre;
Göz tansiyonu ölçümleri sırasında hastalar sıkı kravat bağlamış durumda iseler bu durum gözdeki episkleral damarlar dediğimiz damarlardaki basıncı artırmakta ve ölçümün yüksek çıkmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle ölçümler sırasında,yanlış yüksek göz içi basınç değerleri ölçülmemesi için çok sıkı kravat bağlanmamalıdır. Çok sıkı kravat bağlanması gün boyu sürüyorsa bunun görme siniri üzerinde olumsuz etkileri olabileceği ve özellikle risk altındaki kişilerde glokom hastalığına yol açabileceği söylenmektedir.

Üflemeli Çalgılar,Müzisyenlerde Glokom Riski Artıyor
Bunun dışında ölçümler sırasında nefesin tutulması da yüksek göz tansiyonu ölçümlerine yol açar. Buradan hareketle özelikle üfleyerek meslek icra eden kişilerde Valsalva manevrası dediğimiz damarlardaki basıncın artmasına bağlı olarak göz tansiyonu o sırada yüksek olabilmektedir. Cam üfleme sanatçıları,üflemeli sazlar çalan müzisyenlerin glokom açısından daha yüksek risk altında olduklarına dair bilimsel yayınlar mevcuttur.

Doğru Gözlük mü Kullanıyorsunuz? Okumak için tıklayınız

Çocuklar İçin Gözlük Seçimi Nasıl Yapılır? Okumak için tıklayınız

Dr. Nesrin Bozkurt

Total
0
Shares
Related Posts

Lenfödem Tedavisinde Manuel Lenf Drenajı Masajı

Lenfödem, lenf sıvısının kollar, bacaklar ya da vücudun herhangi bir yerinde toplanmasıdır. Manuel Lenf Drenajı (MLD), biriken bu sıvıları ortamdan uzaklaştırmak amacıyla yapılan yumuşak tipteki bir masaj türüdür.
Total
0
Share