Buna rağmen bazı doktorlar ve alternatif tıp pratisyenleri şelasyon terapisini kalp rahatsızlığı ve felç tedavisinde kullanmaktadır.
Şelasyon terapisini kalp rahatsızlığı için kullanmanın altında yatan teori; kullanılan ilaçların atardamarlarda oluşan yağ depolarının (plak) içindeki kalsiyuma bağlanmasıdır. İlaç kalsiyum yapısına bağlandığında plaklar ilaçla birlikte yerinden sökülür ve kan akışında hareket eder. Şelasyon terapisinin kalp rahatsızlığında kullanımının güvenliliği ve etkiliği, Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından sponsorluğu yapılan şimdiye kadar yapılmış en geniş araştırmanın (TACT) sonuçlarından sonra bile belirli değildir. Amerikan Kalp Derneği ve Amerikan Kardiyoloji Koleji şelasyon terapisinin kalp rahatsızlığı için kullanımını tavsiye etmemektedir ve Gıda ve İlaç Dairesi de aynı amaçla şelasyon tedavisini onaylamamıştır.
Neden yapılır
Şelasyon terapisinde damar yoluyla (IV) etilendiamintetraasetik asit olarak adlandırılan bir ilaç verilir. Bu ilaç kan akışındaki minerallari bulur ve bu minerallere tutunur. Bu aşama gerçekleştikten sonra ortaya bir bileşen çıkar ve idrar yoluyla vücuttan atılır. Şelasyon terapisi cıva ve kurşun zehirlenmeleri için kanıtlanmış bir tedavidir. Bazı doktorlar, şelasyon terapisinin atardamarları tıkayan plaklardaki kalsiyumla birleşip yerinden sökerek kalp hastalığını daha kötü hale getirdiğini düşünür. Şimdiye kadar herhangi bir çalışma bu prosedürün gerçekten işe yarayıp yaramadığını kanıtlamamıştır.
Riskler
Bazı doktorlar şelasyon terapisinin kalp hastalığı tedavisinde kullanılması konusunda endişelere sahiptir. Enjeksiyon bölgesinde yanma, görülen en yaygın yan etkidir. Daha nadir görülen fakat daha ciddi muhtemel yan etkiler ise:
- yüksek ateş
- kan basıncında ani düşüş
- baş ağrısı
- mide bulantısı
- kusma
- yeni kan hücreleri üretememek
- anormal derecede düşük kan-kalsiyum seviyeleri (hipokalsemi)
Unutmayınız ki şelasyon tedavisinde kullanılan ilaçlar sadece kandaki metal ve kalsiyuma değil aynı zamanda beslenmenin önemli bir parçası olan minerallere de tutunur. Şelasyon tedavisi sonrasında, terapiyle birlikte vücuttan atılan mineralleri telafi etmek için yüksek miktarlarda mineral içeren vitamin takviyeleri verilir. Nadir olarak görülmekle birlikte şelasyon tedavisinin kalıcı böbrek hasarı veya yetmezliği gibi komplikasyonları mevcuttur. Bazı şelasyon araştırmalarında ise ölümler görülmüştür. Tedavi bilinen risklere ve bilinmeyen faydalara sahip olduğu için kalp hastalığı tedavisi olarak denemeden önce doktorunuzla görüşün.
Nasıl hazırlanılır
Şelasyon terapisini kalp hastalığı tedavisi olarak seçmeden önce içerdiği tüm riskler hakkında doktorunuzla konuşun. Riskleri ölçtükten sonra tedaviye başlamaya karar verirseniz, yapmanız gereken özel bir hazırlık yoktur. Birkaç saat boyunca tedavinin uygulanması için bir sandalyede oturmanız gerekir. Bu sebeple muayene giderken rahat kıyafetler tercih edin.
Karşılaşabileceğiniz durumlar
Prosedür sırasında
Şelasyon terapisi bir doktor veya alternatif tıp pratisyeni tarafından 5 ile 30 seans arasında değişen sayılarda uygulanır. Her seans sırasında hasta bir sandalyeye oturur ve el ya da kolundaki bir damara IV hattı takılır. Daha sonra IV yoluyla sıvı bir solüsyon verilir. Her bir seans genellikle birkaç saat sürmektedir. Enjeksiyon bölgesinde geçici acı veya yanma hissi gerçekleşebilir.
Prosedür sonrasında
Normal yaşantınıza dönüp günlük aktivitelere devam edebilirsiniz. Arabayı kendiniz sürebilir, normal beslenme düzeninize devam edebilir ve günlük işleri normal bir şekilde yapabilirsiniz. Ayak bilekleri civarında biraz şişme ve normalden daha sık idrara çıkma ihtiyacı duyabilirsiniz. Her iki sonuç da şelasyon terapisi sırasında verilen solüsyondaki sıvı miktarından kaynaklanır. Solüsyon kan akışındaki vitamin ve minerallere bağlandığı için kaybedilen maddeleri telafi etmek için prosedür sonrasında takviye almanız gerekir. Bu hapları şelasyon tedavi seansları bitene kadar kullanmalısınız. Takviyeler güçlü olduğu için talimatlara dikkatli bir şekilde uyun.
Sonuçlar
Şelasyon tedavisinin bir kalp hastalığını engellediği veya tedavi ettiği belirsizdir.
http://en.wikipedia.org/wiki/Chelation_therapy#/media/File:Deferasirox%E2%80%93iron(III)_complex.png
Sağlık Editörü