Kanserden korunma,kanser gelişme riskini düşürmek amacıyla yapılan eylemlerdir. Kanserden korunma ile toplumda ortaya çıkabilecek kanserli hasta sayısı ve kansere bağlı ölümler azaltılmış olur. Kanserin tek bir hastalık olmadığı ve bir hastalık grubu olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla,genlerimiz,yaşam tarzımız ve çevremiz kansere yakalanma riskimizi artırabilir veya azaltabilir. Genler değiştirilemez kanser risk faktörleridir. Genler dışındaki risk faktörleri günümüz teknolojisi ve bilgi birikimi ile değiştirilebilir. Kanserden korunmak için;
•Kansere neden olabilecek faktörlerden uzak durmak veya bunları kontrol altında tutmak,
•Beslenme alışkanlığı veya yaşam tarzında değişiklik yapmak,
•Kansere zemin hazırlayabilecek bazı durumları erken saptamak ve bunları tedavi etmek,
•İlaçla korunma (Kansere neden olabilecek durumların tedavisi veya kanserin başlamasını önlemek amacıyla ilaç kullanımı) yöntemleri kullanılabilir.
Buradan yola çıkarak kanserden korunmak için verilebilecek öneriler şu şekilde sıralanabilir;
1. Sigara ve tütün kullanmayınız;kullanılan ortamlarda bulunmayınız ve kullananların bırakması için çaba harcayınız.
2. Sağlıklı besleniniz
a. Mevsimine uygun meyve ve sebze tüketimini artırınız.
b. Yağ ve karbonhidrat tüketimini azaltın. Katı yağlar yerine sıvı yağlar tüketin. Kalorisi yüksek besinlerin tüketimini azaltınız. Yağ ve karbonhidrat tüketimine dikkat edilmesi obeziteyi kontrol altına alacaktır.
c. Alkol tüketimini azaltınız.
3. İdeal kilonuzu koruyun ve düzenli egzersiz yapınız. Düzenli egzersiz birçok kanserde koruyucu olacağı gibi,obezitenin azaltılmasıyla kansere karşı koruyucu olacaktır.
4. Radyasyondan mümkün olduğu kadar uzak durunuz. Uzun süreli güneş ışınlarına maruz kalmayınız ve radyasyon içeren gereksiz tetkik ve incelemelerden uzak durunuz.
5. Yeteri kadar uyuyunuz.
6. Düzenli sağlık kontrollerinizi yaptırınız.
Bu önerilere tam olarak uymak yüzde yüz kansere yakalanılmayacağı garantisini vermez,ancak kanser gelişim riskini azaltır.
Doç. Dr. Abdullah Büyükçelik