Kanserle ilgili yapılan araştırmalarda kanserden korunma konusunda en etkili yöntemlerin başında sağlıklı beslenme yani antioksidanlardan zengin beslenme gelir. Yapılan bir araştırmada incelemeye alınan 170 adet kanser türünün 132 sinde antioksidanlardan zengin sebze ve meyve tüketerek beslenmenin kansere karşı koruyucu etkisinin olduğu saptanmıştır. Bu da sağlıklı beslenmenin koruyucu etkisinin % 77 lerde olduğu anlamına gelir.
En önemli antioksidanlar C,A,E vitaminleri,selenyum ve bazı antioksidan gibi hareket eden kartenoidler,flavonoidler,inositol,fitatlar ve fenol içeren bileşiklerdir. Bu tür antioksidan aktivite içeren maddelerin çoğu sebzeler,meyveler,tam tahıllı besinler ve kurubaklagillerde yoğun olarak bulunurlar.
C VİTAMİNİ
Kuşburnu,yeşil yapraklı sebzeler,taze meyvelerin tümünde bulunmakla beraber kivide ve yine taze sebzelerin tümünde bulunmakla beraber yeşil ve kırmızı biber ve domateste yoğun olarak bulunur.
KAROTENOİDLER
A vşitaminine en elverişli şekilde dönüşen karetonoidlerin en çok bulunduğu sebze ve meyvelerin başında havuç,kayısı ve yeşil yapraklı sebzeler gelir. Fakat genel olarak sarı ve turuncu renkteki tüm sebze ve meyvelerin yapısında bolca karetonoid bulunur.
E VİTAMİNİ
En çok yeşil yapraklı sebzeler ile fındık,ceviz gibi sert kabuklu meyveler de,yağlı tohumlar ve özü ayrılmamış tahıllar ile kurubaklagillerde bulunur
FLAVONOİDLER
En çok içeren meyveler kara üzüm,kiraz,ahududu,böğürtlen,erik,çilek,beyaz üzüm,elma ve şeftalidir. Sebzelerde ise bezelye,soğan,domates,patates ve yeşil yapraklarda bulunur. Sebze ve meyvelerin yanı sıra soya fasülyesi,kakao ve yeşil çayda bol miktarda flavonoid vardır.
DİĞER ANTIOKSIDANLAR
Sarımsak,soğan,pırasa,turp,fesleğen,nane,dereotu,rezene,kereviz,maydanoz,roka ve tere yine antioksidanlardan zengin besinlerdir.
Dyt. İpek Cirit