Karaciğer yağlanması denince hemen akla alkol geliyor. Evet,alkol riski çok artıyor. Ama hiç alkol kullanmayanlarda da görülüyor. Karaciğer yağlanmasında şişmanlık önemli bir nedendir. Vücut kitle indeksi 30 ‘ u aşan kişilerde 1. veya 2. derece karaciğer yağlanması da genelde tabloya eşlik ediyor. Kortizon gibi bazı ilaçlar,genetik ve bilinmeyen nedenlerle de yağlanma olabiliyor. Gebeliğin 3. trimestrinde görülen yağlanma ise çok ciddi bir klinik tablo.
Toplumda Sıkça Görülen Bir Durum
Diğer taraftan yağlanma metabolik sendromun bir parçası. Örneğin Türkiye ‘ de erkeklerin yüzde 28 ‘i,kadınların yüzde 39 ‘unda metabolik sendrom var. (Metabolik Sendrom Derneği verileri) Oranlar çok yüksek,tabii karaciğer yağlanması da! Sadece Türkiye ‘ de değil,dünyada da çok sık görülen bir durum. "Her şişman hastanın,yani Vücut Kitle İndeksi ( kilonuzun boyunuzun karesine bölünmesiyle ortaya çıkıyor ) 30 ‘un üzerinde olanların kontrol yaptırması gerekir. Bu da Ultrarasonografi ve karaciğer testleri başta olmak üzere kan testleriyle oluyor. Yağlanma özellikle karın içinde toplanmışsa,karaciğer yağlanması da o kadar fazladır.
Kontrollü Bir Diyet ve Alkolü Kesme ile Yağlanma Geriye Dönüşebilir.
Egzersizle de desteklemeniz gerekiyor. Hele beraberinde alkol de varsa bu kişiler risk altındadır. Kadınlarda günde 10 gr ( bir bardak şarap ),erkeklerde 20 gr ( iki bardak şarap ) düzenli alınması tehlikelidir. Bundan fazla tüketenlerde risk artar. Ama ‘ bingedrinking ‘ daha riskli! Art arda yuvarlayanlarda karaciğer daha çabuk yağlanıyor. Yağlanmayı engellemek için tek çare diyet ve günde 30 dakika ritmik egzersizdir. Kısa sürede çok hızlı kilo vermek çok riskli. Hızla mobilize olan yağ asitleri karaciğerin yağ yükünü ciddi olarak artırır. Karaciğer yağlanmasına neden olabilir ve ciddi karaciğer yetmezliğine yol açabilir.
Prof. Dr. Nurdan Tözün