Şiddetli alerjik reaksiyonun belirtileri;
- Nefes darlığı,
- Dudakların ve ağız dokusunun şişmesi,
- Hırıltılı solunum,
- Boğuk ses,Yutkunmada yetersizlik,
- Yaygın kurdeşen (döküntü)
Ağır Reaksiyonlarda Ne Yapılmalı?
- Ağır reaksiyon geliştiğinde evde tedavi etmeye çalışmayın. Hemen bir hastanenin acil servisine gidin.
- Eğer sizi götürecek kimse yoksa hemen ambulans çağırın.
Hafif Reaksiyonlarda İlk Yardım
- Hafif şiddetli reaksiyonlarda genellikle reçetesiz alerji ilaçları kullanma eğilimi vardır. Bu doğru değildir. Ancak eğer bilinen bir alerjiniz var ve doktorunuz tarafından reçetelendirilmiş bir ilacınız varsa hemen kullanın.
- Küçük,lokalize deri reaksiyonları için,soğuk,ıslak bez veya buz deneyin.
Alerji etken madde ile temastan ne kadar süre sonra gelişiyor?
Allerjinin çeşitlerine ve alerjenle temas yoluna ve alerjene göre reaksiyon gelişme süresi farklılık gösterir. Doğrudan kana karışan bir alerjen çoğu zaman hemen reaksiyonu başlatırken,cilde temas yoluyla gelişecek bir reaksiyon bir miktar vakit almaktadır. Diğer yandan astımda olduğu gibi gecikmiş tip aşırı duyarlılık reaksiyonları da söz konusudur.
Alerjide geç müdehale edilmesi sorun yaratır mı?
Alerji nefes darlığı,hırıltılı solunum gibi bulgular veriyorsa hiç vakit kaybetmemek gereklidir. Bu bulgular hava yolunun daraldığı ve kapanarak nefes almaya engel olabileceğinin göstergesidir.
Alerji geliştiğinde reaksiyonlarda evde tedavi mümkün müdür?
Hafif düzeyde reaksiyonlar çoğunlukla insan hayatını tehdit etmezler ancak herhangi bir alerjik reaksiyonun şiddetini tahmin etmek mümkün değildir,ağır alerjik reaksiyonlar çoğunlukla hafif olarak başlayarak hızla ilerler ve hayatı tehdit edecek boyuta ulaşır. Bu nedenle risk almadan herhangi bir alerjik reaksiyon düşünüldüğünde acil sağlık hizmetlerinden yardım almak gereklidir.
Hafif ve ağır reaksiyonlar nelerdir,hastaya nasıl ilk yardım uygulanabilir?
Ciltte oluşan renk değişikliği,kabarıklık,kaşıntı gibi bulgular sıklıkla hafif alerjik reaksiyonlarda gözlenir ve bölgeye soğuk uygulamak yeterli olacaktır. Ancak ağır reaksiyonlar acil servis şartlarında müdahale gerektirir.
Alerjen madde hangi durumlarda çok az alınsa bile ciddi anaflaktik şoka neden olur?
Anaflaksi veya alerjik reaksiyon alınan doza bağlı olmadan başlar. Yani anaflaksi gerçekleşecekse çok çok düşük miktarlarda alerjen bile hastanın hayatını riske atmak için yeterli olacaktır.
Dr. Sinan Akyürek