Kimyasal cilt soyma ve diğer cilt tedavileri çeşitli cilt hastalıklarını tedavi etmek için yıllardır kullanılmaktadır. Güneş lekeleri,kırışıklıklar ve pürüzlü pigmentasyonlar bu teknikle tedavi edilebilir. Cilt soyma ve cilt tedavisinde çok farklı yöntem ve uygulama mevcuttur. Bazı durumlarda kimyasal soyma diğer operasyonlarla birlikte kombine edilebilir. Kimyasal soyma yöntemi cilt gerginleştirmeye alternatif bir yöntem değildir.
Kimyasal Cilt Soyma/Cilt Tedavilerinin/Riskleri:Cilt tedavisi ve cilt soymanın her ikisininde risk ve komplikasyonları mevcuttur. Bireyin uygulanacak metodu seçimi olası yarar ve risklerin karşılaştırılmasına dayanır. Her ne kadar hastalarda komplikasyonların çoğu ile karşılaşılmasa da bunların herbirini riskleri olası komplikasyonları ve kimyasal cilt soymanın sonuçlarını anladığınızdan emin olmanız için mutlaka cerrahınız ile tartışmanız gerekir.
Enfeksiyon:Enfeksiyon nadirdir. Bakteriyel ve viral enfeksiyon oluşabilir. Eğer ağız çevresinde HSV enfeksiyonu hikâyeniz varsa kimyasal soymayı takiben,enfeksiyonun tekrarlama olasılığı vardır. Bu virüs enfeksiyonlarını baskılamak için operasyon öncesi özel tedaviler önerilmektedir. Cilt enfeksiyonu gelişmişse ek tedavinin antibiyotikler içermesi zorunludur.
Nedbeleşme:Her nekadar normal iyileşme beklense de cilt ve derin dokularda anormal nedbeleşme oluşabilir. Nadir olgularda ise keloid nedbeler oluşabilir. Nedbeler kötü görünümlü ve etraf dokudan farklı renktedirler. Nedbe tedavisi için ilave tedaviler gereklidir.
Renk Değişikliği:Kimyasal soyma ajanları cildinizin doğal rengini kalıcı olarak açarlar. Açık ve koyu renk değişikliklerinin meydana gelme olasılığı vardır. Kalıcı koyulaşma kimyasal soyma sonrası oluşabilir. Kimyasal soyma ile tedavi edilen cilt ile normal cilt arasında bir sınır çizgisi oluşabilir. Kimyasal soyma sonrası uzun süre kırmızılık kalma olasılığı vardır.
Kötü Sonuç: Tedavinin kötü sonuçlanma olasılığı vardır. Cilt soyma ve cilt tedavi yöntemleri,istenmeyen görünür deformiteler,cilt kabuklanması,fonksiyon kaybı ve cildin kalıcı renk değişiklileri ile sonuçlanabilir.
Cilt Lezyonlarının Tekrarlaması:Bazı durumlarda kimyasal soyma veya cilt tedavileri sonrası cilt lezyonları tekrarlayabilir. İlave tedavi veya ikincil cerrahi girişim gerekebilir.
Cilt Kanseri/Cilt Hastalıkları:Cilt soyma ve cilt tedavi işlemleri gelecekte gelişebilecek olan cilt kanseri veya cilt hastalıklarına karşı koruma sağlamaz.
Alerjik Reaksiyonlar:Nadir olgularda topikal preperatlara,cerrahi dikiş materyallerine,flasterlere karşı alerji geliştiği bildirilmiştir. Daha ciddi olabilen sistemik reaksiyonlar operasyon sırasında ya da sonrasında kullanılan ilaçlara bağlı olarak gelişebilmektedir. Alerjik reaksiyonlar ek tedavi gerektirebilirler.
Güneş Yanığı:Bazı kimyasal soyma ajanları cildi güneşin zararlı etkilerine karşı hassas hale getirebilir. Kimyasal soyma sonrası cildin normal bronzlaşma yeteneğinde azalma oluşur.
Sonuçların Kalıcı Olmayışı: Kimyasal soyma veya diğer cilt tedavileri tam olarak veya gelecekte oluşacak kırışıklıkları engellemez. Bu yöntemler cildin ihtiyarlama belirtilerini değiştiremezler. Ek cerrahi girişimler gevşek cildi germek için gereklidirler. Kimyasal soyma işlemi sonucunda cilt bakım programlarınıza devam etmeniz gerekebilir.
Gecikmiş İyileşme: Kimyasal soyma ve diğer cilt tedavileri sonrası iyileşme beklenenden daha uzun sürede olmaktadır. Cilt iyileşirken incedir ve kolaylıkla hasarlanabilir.
Kalp Problemleri: Kimyasal soyma ajanlarının kalp anormalliklerine neden olduğu bildirilmiştir. İşlem esnasında böyle bir durum gelişirse tıbbi tedavi gereklidir.
Bilinmeyen Riskler:Kimyasal soyma ve tedavisinde ilave risk faktörlerinin bulunması olasılığı vardır.
Cerrahi Anestezi: Hem lokal hem de genel anestezi risk içermektedir. Sedasyon ya da cerrahi anestezinin tüm formlarında komplikasyonlar,yaralanma ve hatta ölüm ihtimal dahilindedir.
İlave Tedavi Veya Cerrahi Gereklilikler:Kimyasal cilt soyma veya diğer cilt tedavilerinin uzun dönem sonuçlarını etkileyen pek çok farklı durum mevcuttur. Her şeye rağmen komplikasyonlar ve riskler nadir olarak ortaya çıkar. Başlıca risk ve komplikasyonlar yukarıda belirtildiği gibidir. Bunun haricinde komplikasyonlar çok daha nadirdir. Komplikasyonlar oluşursa ek cerrahi veya diğer tedavi metotları gereklidir.
Doç. Dr. Şükrü Yazar